Srijeda, 10 Srpanj 2024 - Ljubuški Informativno, kulturno, sportski portal - Ljubuški u srcu

[FOTO] U Ljubuškom potpisani ugovori vrijedni gotovo 2 milijuna KM

U radnoj posjeti Gradu Ljubuškom u srijedu je boravio federalni ministar prostornog uređenja Željko Nedić sa suradnicima povodom potpisivanja ugovora o sufinanciranju projekata koji će biti realizirani na području Hercegovine.

Ugovore s Federalnim ministarstvom prostornog uređenja ukupne vrijednosti 1.948.000 KM, uz gradonačelnika Vedrana Markotića, potpisali su i predstavnici Grada Širokog Brijega, Općine Grude, Općine Posušje, Župe svetog Mihovila Arkanđela Drinovci, Grada Mostara, Grada Stoca, Općine Čitluk, Općine Neum i Općine Ravno. Sredstva su iz Proračuna Federacije BiH dodijeljena za sljedeće transfere: „Kapitalni transferi drugim razinama vlasti i fondovima – sudjelovanje Vlade FBiH u sufinanciranju županijskih i lokalnih zajednica - zaštita nacionalnih spomenika“, "Tekući transferi drugim razinama vlasti i fondovima - za projekt utopljavanja zgrada radi uštede energije" i "Tekući transferi drugim razinama vlasti i fondovima - za sanaciju šteta nastalih uslijed poplava i klizišta".

Ministar Nedić čestitao je potpisnicima ugovora na uspješno podnesenim prijavama za financijska sredstva i izrazio nadu kako će projekti za koje su dodijeljena sredstva uskoro biti realizirani.

Želim da se postupci koji slijede, u smislu odabira izvođača i u konačnici izvođenja samih građevinskih radova, čim prije realiziraju kako bi svi ovi projekti bili na korist stanovnicima Hercegovine i jednako tako i cijele Federacije BiH – poručio je Nedić.

U ime potpisnika gradonačelnik Markotić zahvalio je ministru Nediću i Vladi Federacije BiH na dodijeljenim sredstvima među kojima su i četiri projekta za koje je Grad Ljubuški dobio 440.000 KM i to za zaštitu Starog grada (šesta faza obnove) 120.000 KM, za sanaciju potpornog zida u ulici Kasima Gujića i na stadionu Babovac 160.000 KM, za utopljavanje dvorane u Osnovnoj školi Marka Marulića 90.000 KM te za utopljavanje zgrade Gradske uprave 70.000 KM.

Znamo koliko se radi u svim našim lokalnim zajednicama tako da svaka pomoć koja dolazi s viših razina, Županije Zapadnohercegovačke i Federacije BiH, nam puno znači i zahvalni smo na tome. Mi nastavljamo s obnovom tvrđave herceg Stjepana, skela je već postavljena i nastavljaju se radovi, sanirat ćemo klizište i realizirati projekte utopljavanja dvorane osnovne škole Marka Marulića i zgrade Gradske uprave – rekao je gradonačelnik Markotić.

Uz potpisnike ugovora događaju su nazočili predsjednik Gradskog vijeća Tihomir Kvesić, dopredsjednik Vlade FBiH i ministar financija Toni Kraljević i predsjednik Skupštine ŽZH Ivan Jelčić.

IMG_5916.JPG

IMG_5924.JPG

IMG_5902.JPG

IMG_5910.JPG

IMG_5912.JPG

NAJAVA: Manifestacija "Književna večer s književnicima s područja ŽZH" u Tribistovu

U organizaciji gradskih knjižnica s područja ŽZH -  Knjižnica Ljubuški, Knjižnica Posušje, Knjižnica Grude i Knjižnica Široki Brijeg, u srijedu 10. srpnja, s početkom u 18 sati, u Tribistovu, općina Posušje, bit će upriličena tradicionalna manifestacija "Književna večer s književnicima s područja ŽZH".

Domaćin ovogodišnjeg prvog glazbeno-poetskog susreta je Gradska knjižnica Posušje, na čelu s ravnateljem Ljubom Kovačem.

Ljubuški, odnosno Gradsku knjižnicu Ljubuški, predstavljat će književnica Ljiljana Tolj i književnik fra Vlado Lončar (župa Humac).

Manifestacija "Književna večer s književnicima s područja ŽZH" bit će upriličena i u Ljubuškom, na Tvrđavi herceg Stjepana Kosače, tijekom tekućih ljetnih mjeseci - o čemu ćemo pravovremeno obavijestiti.

Od iduće godine Hrvatska uvodi vojni rok

U ovom trenutku u Ministarstvu obrane (MORH) radi se punom parom na izmjenama Zakona o obrani i zakona o službi u Oružanim snagama te pratećim pravilnicima koji će biti temelj za to da već od početka sljedeće godine prvi ročnici koji će morati obvezno služiti vojni rok krenu na obuku.

Pretplati se na ovaj RSS feed