Nadbiskup Vukšić: Tragedija Srebrenice podsjeća na važnost mira

Vrhbosanski nadbiskup Tomo Vukšić u srijedu je uputio posebnu poruku u povodu 29. obljetnice genocida počinjenog nad Bošnjacima Srebrenice, u kojoj je još jednom iskazao sućut obiteljima žrtava dodajući kako njihovi grobovi zauvijek opominju i pozivaju na mir.

U povodu obilježavanja 29. obljetnice genocida u Srebrenici izražavam najiskreniju sućut svima koji su ožalošćeni zbog gubitka članova svojih obitelji, prijatelja i poznanika. I ponizno molim dragoga Boga da sve pokojne nagradi vječnim životom, poručio je nadbiskup Vukšić.

Dodao je kako zbog svih tragedija koje se trajno zbivaju diljem svijeta valja ponavljati da se nasilje nad ljudskim životom, koji je najveća vrednota na Zemlji, osim što je težak prekršaj zakona, izravno protivi Božjoj volji i zapovijedi: “Ne ubij!'”

– Ne može se promijeniti ono što se dogodilo, ali se mora čuvati mir i spriječiti da se nasilje nikomu i nigdje više ne događa. I želim ponoviti: Grobovi žrtava veliki su propovjednici mira! I moralno obvezuju na izgradnju društvene sloge i da se svaki život poštuje i čuva”, poručio je nadbiskup Vukšić.

Nakon okupacije srebreničke enklave koja je bila pod zaštitom Ujedinjenih naroda u srpnju 1995. godine pripadnici vojske i policije bosanskih Srba ubili su više od osam tisuća bošnjačkih muškaraca i dječaka.

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u presudama izravnim počiniteljima, kao i političkim te vojnim vođama bosanskih Srba Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću, to je okvalificirao kao zločin genocida.

Do sada su pronađena i pokopana tijela nešto manje od sedam tisuća žrtava, a za ostacima preostalih još se uvijek traga.

Središnja komemoracija, kao i pokop ostataka 14 žrtava, bit će održana u četvrtak u memorijalnom kompleksu u Potočarima pokraj Srebrenice.