Vinska cesta Hercegovine - sjajna prilika za turizam i bh. gospodarstvo

S ciljem promocije bogate vinske kulture i turističke ponude Hercegovine, Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine organizirala je krajem proteklog tjedna Festival Vinske ceste Hercegovine u Mostaru, piše oslobodjenje.ba.

20 izlagača

Na Festivalu je sudjelovalo više od dvadeset izlagača, uključujući hotele, tur-operatere, restorane i vinarije iz Mostara, Čapljine, Čitluka, Ljubuškog, Trebinja i Stoca.

- Projekt Vinska cesta Hercegovine je izuzetno značajan za turističku ponudu i bh. gospodarstvo. Ovaj festival predstavlja izuzetnu priliku za promociju našeg bogatog vinskog naslijeđa i cjelokupne turističke ponude. Komora će i dalje nastaviti provoditi edukativne, promotivne i sve ostale aktivnosti koje će doprinijeti, kroz ovaj projekt, afirmaciji Hercegovine kao prestižne vinske destinacije, kazao je na otvaranju Festivala predsjednik VTKBiH Vjekoslav Vuković.

Na Festivalu su održane radionice o autohtonim sortama vina i povezivanju vina i umjetnosti te panel o trendovima u vinskom turizmu.

- Ovaj projekt ujedinjuje Hercegovinu kao regiju i radimo na tome da organiziramo što više manifestacija koje će promovirati turizam. Ulazak Vinske ceste u Iter vitis i proglašenje Mostara europskim gradom vina su mnogo pomogli, jer je ova vinska cesta u regiji najaktivnija u posljednje vrijeme i sigurno je da ćemo imati sve veći broj turističkih posjeta, istakao je predsjednik Vijeća Vinske ceste Hercegovine Radovan Vukoje.

Ulaz i edukacijski sadržaj na Festivalu bili su besplatni, a vino i hrana su se mogli degustirati po promotivnim cijenama.

Festival je organiziran uz podršku Vlade HNŽ-a, Ministarstva trgovine, turizma i zaštite okoliša HNŽ-a, Turističke zajednice HNŽ-a, Turističke zajednice grada Mostara, Grada Mostara i USAID Turizma.

Tradicija

Vinska cesta Hercegovine je kulturna ruta koja obuhvata višestoljetnu tradiciju proizvodnje vina u regiji Hercegovine. Proizvođači vina Vinske ceste Hercegovine stekli su međunarodnu prepoznatljivost kroz autohtone sorte vina žilavke, blatine, vranca i trnjaka. Vinarije su najvidljiviji dio Vinske ceste Hercegovine, ali ona uključuje i mnoge prirodne atrakcije, bogato kulturno naslijeđe, gastronomsku ponudu i jedinstvenu kulturu gostoprimstva. Vinskom cestom Hercegovine rukovodi Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine u saradnji s gradovima/općinama Ljubuški, Čitluk, Mostar, Čapljina, Stolac i Trebinje uz podršku USAID projekta za razvoj održivog turizma Bosne i Hercegovine.

 
index Instagram400x230 youtube