Iz ljubuške rukometne povijesti: Mirko Nikolac prvi strijelac Izviđača

Istaknuto Iz ljubuške rukometne povijesti: Mirko Nikolac prvi strijelac Izviđača

U nedostatku sportski događaja u našem gradu odlučili smo se vratiti malo u povijest i prisjetiti se legendi rukometnog kluba Izviđač.

Tekstovi koje ćemo objavljivati već su doživjeli svoju promociju u Listu za promicanje kulture i športa "Akadem i ja", a uredništvo potpisuje profesor Goran Skoko.

Legende Izviđača - Mirko Nikolac (prvi strijelac Izviđača), intervju objavljen u časopisu "Akadem i ja" u travnju 2010. godine.

Prvi strijelac u povijesti rukometnog kluba Izviđač je Mirko Nikolac. Tri sezone zaredom, od 1982. do 1985. bio je prvi strijelac Republičke lige BiH. Imao je prosjek iznad dest golova po utakmici.

Nikolac je rukomet počeo igrati s trinaest godina u Mehanici iz Metkovića?

Prvi trener mi je bio Zdravko vučičević. S petnaest godina priključen sam prvoj momčadi koja se tada borila s Zagrebom za ulazak u Prvu ligu Jugoslavije. Imali smo strašnu generaciju: Pero i Tomislav Veraja, Valho, Lovrić, Batinović,... Također uvršten sam i u Omladinsku reprezentaciju Hrvatske za koju sam nastupio deset puta.

S 22 godine (1981. godine) put iz Metkovića vodi Vas za Ljubuški?

Na nagovor prijatelja, igrača Izviđača, Mire Markića i Mladana Škorputa, zajedno s Tomislavom Zlojićem došao sam u Izviđač. Igrali smo najbolji rukomet u Ligi, imali smo sjajnu momčad, borili se za ulazak u Drugu ligu. Da je bilo uvjeta , mogli smo i puno više.

Nakon pet godina provedenih u Izviđaču, vraćate se u Metković, jednu sezonu provodite u Čapljini, kako biste se nakon Domovinskog rata i obnavljanja rada HRK Izviđač ponovno vratili u Ljubuški, gdje i završavate igračku karijeru?

Tri godine zaredom u Ligi Herceg-Bosne s Izviđačem sam osvojio naslov prvaka i Kup. Oprostio sam se od aktivnog igranja u 39. godini, poslije prve europske utakmice Izviđača u Kupu gradova protiv Lovćena s Cetinja.

Po završetku igračke karijere posvjećujete se trenerskom pozivu?

Jednu sezonu vodio sam ŽRK Izviđač, a zatim RK Ljubuški koji je zapravo bio drugi sastav Izviđača.

Danas ste daleko od rukometa?

Bavim se privatnim biznisom, tako da mi ostaje vrlo malo vremena za praćenje rukometa. Rad s mladim za mene je predstavljao veliko zadovoljstvo. Na ovim prostorima ima dosta talentiranih igrača koje treba pravilno usmjeriti. Rukometna akademija prava je stvar! Nadamo se da ćemo za koju godinu imati nove Buntiće i Aliloviće.

 

Poslijednja izmjena danaPonedjeljak, 04 Svi 2020 10:18
 
index Instagram400x230 youtube