Iz ljubuške rukometne povijesti: Miro Markić - uspješan igrač i trener

Istaknuto Iz ljubuške rukometne povijesti: Miro Markić - uspješan igrač i trener

U nedostatku sportski događaja u našem gradu odlučili smo se vratiti malo u povijest i prisjetiti se legendi rukometnog kluba Izviđač.

Tekstovi koje ćemo objavljivati već su doživjeli svoju promociju u Listu za promicanje kulture i športa "Akadem i ja", a uredništvo potpisuje profesor Goran Skoko.

Legende Izviđača - Miro Markić (uspješan igrač i trener), intervju objavljen u časopisu "Akadem i ja" u travnju 2009. godine.

Stadion malih športova u Ljubuškom krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih godina bio je pretijesan da primi sve rukometne zaljubljenike.

Generacija u sastavu: Škorput, Markić, Mucić, Sušac, Čolina, Mišetić, ..., žarila je i palila terenima BiH. Dvorana, koju Ljubuški u to vrijeme nije imao, glavni je razlog zašto ova generacija nije napravila korak više. Čvrst u obrani, a nezadrživ na crti u fazi napada - tako bi najjednostavnije bilo opisati kružnog igrača te generacije Miru Markića – Ćiru.

S nepunih petnaest godina u mlađim uzrastima Izviđača počinjete trenirati rukomet?

Pod nadzorom trenera Ante Antunovića, kao gimnazijalac, počeo sam s prvim rukometnim treninzima.Nedugo poslije, priključen sam prvoj momčadi za koju su u to vrijeme igrali: Bašić, Bećirević, Ilić, Landeka,...a natjecala se u hercegovačkoj zoni.

U sezoni 1972./73. RK “Izviđač“ prelazi u Republičku ligu BiH – skupina Jug, da bi u sezoni 1982./83. s Vama na klupi napravio još korak više, izborivši plasman u Jedinstvenu republičku ligu?

To je bila sjajna generacija koja je mogla napraviti i znatno više. Nismo imali dvorane pa smo većinu utakmica igrali u Čapljini i Metkoviću. Logistika nije mogla pratiti rezultate kluba. U sezoni 1987./88. samo nas je bod dijelio od ulaska u Drugu ligu Jugoslavije.

Još ste u dva navrata bili trener Izviđača?

Da, u sezoni 1996./97. s Izviđačem sam osvojio prvenstvo i Kup Herceg-Bosne. 2007.godine klub sam preuzeo na polusezoni. Nakon uvjerljive pobjede u polufinalu kupa BiH nad Bosnom, u finalu smo minimalno poraženi od Sloge iz Doboja (31:30).

Iako niste u klubu, redovito pratite sve utakmice Izviđača. Rezultati Izviđača ove sezone su ispod očekivanja?

Izviđač ima mladu momčad koja ima potencijala. Imperativ rezultata sputava mlade momke da daju svoj maksimum. Vjerujem kako će Izviđač već iduće sezone, sa sadašnjim igračkim kadrom, godinu dana iskusnijim, igrati značajnu ulogu u BiH rukometu.

Što mislite o Rukometnoj akademiji “Izviđač“?

U današnje vrijeme, kada se mladi sve više odaju raznim porocima, pokretanje i osnivanje Rukometne akademije svakako je pravi potez. O tome govori i sve veći broj igrača Izviđača u mlađim uzrastima reprezentacije Hrvatske.Ljubuški je uvijek bio grad rukometa, nadam se da će tako biti i u budućnosti, optimističan je Markić.

 

Poslijednja izmjena danaPonedjeljak, 04 Svi 2020 10:19
 
index Instagram400x230 youtube