Bosna i Hercegovina

Dragan Pavlović: Poljoprivreda u BiH nema budućnost bez modernih strojeva

Kapitalna ulaganja u zastarjelu i neodgovarajuću tehničku opremljenost domaćih poljoprivrednika jedini je način ako BiH želi iskoristiti velike potencijale za proizvodnju hrane i njezin plasman, kako na tržište BiH tako i ona inozemna.

Unatoč povećanju izdvajanja sredstava za poticaje, a koje je posebno vidljivo u federalnom proračunu za ovu godinu, trebat će uložiti mnogo više sredstava i vremena kako bi se nadoknadilo izgubljeno vrijeme, odnosno vrijeme u kojemu su strojevi i tehnologije kojima raspolažu domaći poljoprivrednici gubili utrku s konkurentnijim Zapadom.

Prostitucija cvjeta u migrantskim kampovima u BiH?!

Migranti sami kažu da u kampu „Miral“ u Velikoj Kladuši mogu dobiti seksualne usluge za 20 maraka. Ovu šokantnu tvrdnju iznio je za „Dnevni avaz“ Armin Kržalić iz Centra za sigurnosne studije i profesor na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije u Sarajevu.

Ostali zaglavljeni

Kako navodi Kržalić, a to je manje-više javna tajna, sve se odvija u kampovima, bez ikakvih smetnji. Najgore je, kaže, što to svi znaju.

- U razgovorima s migrantima u „Miralu“ u Velikoj Kladuši došao sam do tih informacija. Oni navode da je taj „posao“ procvjetao, a djevojke dolaze u kamp – kaže Kržalić.

Migranti su profesoru Kržaliću ispričali da oni koji imaju više novca iznajmljuju kuće i tamo odvode prostitutke.

- Ali, sve se to tolerira, naši istražni organi čekaju da građani nešto naprave i da to prijave. Pakistanci u „Miralu“ su mi ispričali da su njihovi rođaci ostali zaglavljeni u Grčkoj jer su novac koji su im roditelji dali za put potrošili na kocku i prostitutke – kaže Kržalić.

Kondomi i cigarete

Srbijanska novinarka Dragica Pušonjić je prije nekoliko dana u svojoj novoj kolumni opisala situaciju u kasarni u Obrenovcu, gdje su smješteni migranti.

- I prostitucija cvjeta. Naše djevojke prebiraju po novčaniku kada kupuju kondome i idu u noć. Kasnije, eto ih, opet kupuju, sada cigarete i „nešto slatko, jer padne im šećer“. Dolaze i djevojke sa strane, idu na „redaljke“, migranti su puni kao brod – napisala je Pušonjić u svojoj kolumni.

Spavaju i u hotelima

Inspektori u Unsko-sanskoj županiji su 11. rujna prošle godine zapečatili restoran „Heman“ u Đačkoj ulici u Bihaću u vlasništvu Fataha Hemana, državljanina Velike Britanije arapskog porijekla.

Tada su mu, po raznim osnovama, uručili kazne ukupne visine od 9.000 KM, a policija je Hemana privela zbog boravka 16 migranata u prostoru iznad restorana, iako nije imao dozvolu za pružanje smještajnih usluga.

Heman je nakon 24 sata pušten, objekt je nakon osam dana nastavio s radom, samo što je sada prijavljen na bh. državljanina. Kazne koje su mu izrekli inspektori platio je odmah. Migranti i dalje spavaju u njegovom smještaju.

Prekida se proizvodnja cigareta u BiH

Prvi put od uspostave evidencija trošarinskih markica, u skladu sa zahtjevima novog Zakona o trošarinama 2009. godine, dogodilo se da nije preuzeta niti jedna trošarinska markica za domaće cigarete, navodi se u posljenjem, lipanjskom biltenu Uprave za neizravno oporezivanje.

Pretplati se na ovaj RSS feed
 
index Instagram400x230 youtube