Povijest

Crkva sv. Kate u Ljubuškom kroz povijest

Blagdan sv. Kate, zaštitnice crkve u Ljubuškom, svečano će se proslaviti sutra, 25. studenoga. Služit će se nekoliko misnih slavlja, a svečanu misu kojoj će prethoditi procesija u 11 sati predvodit će fra Miro Šego, župnik u Čitluku. Prigoda je to da se prisjetimo važnih podataka iz prošlosti, a koje vam donosimo u nastavku.

Davna povijest područja današnjeg grada Ljubuškog: Rimski vojni logor

Davna povijest područja današnjeg grada Ljubuškog obilježena je ratovima između Ilira i Rimljana, a potonji su napokon pobijedili početkom 1. stoljeća. Brojni materijalni ostaci i iskopine svjedoče o rimskoj vladavini na području općine Ljubuški, a osobito mnogobrojni nadgrobni spomenici i arhitektonska zdanja.Punih šest stoljeća rimski su vojnici boravili u vojnom kompleksu, čiji se ostaci danas nazivaju Bigeste, na lokalitetu Gračine.

Tvrđava herceg Stjepana: Nekad vojna utvrda, danas turistička atrakcija

Stari grad Ljubuški (još i tvrđava hercega Stjepana) srednjovjekovna je tvrđava koja se nalazi na brdu Buturovica iznad Ljubuškoga. Nacionalni je spomenik Bosne i Hercegovine. Osim Starog grada koji se nalazi na koti od 350 mnm, na Buturovici se nalaze još dva lokaliteta: Gradina Sitomir (395 mnm) te Gradina na Buturovici (397 mnm).

Pretplati se na ovaj RSS feed
 
index Instagram400x230 youtube