MILANOVIĆ: Hrvate u BiH se pokušava bezdušno prevariti, tomu ću se suprostaviti na sve moguće načine

Hrvate u BiH se pokušava bezdušno prevariti. Onaj tko to radi mora shvatiti da ću mu ja biti najveći neprijatelj.

Ja ću se tome suprotstaviti na sve moguće načine, osim vojno, izjavio je predsjednik Hrvatske Zoran Milanović, te dodao:

-Naprosto ne razumije ništa taj koji dolazi iz Berlina. To je pitanje koje se tiče nas, naše stražnjice, to je na 50 kilometara odavde a ne od Berlina ili Pariza. Nije moj posao da se dopadnem nekome, a pogotovo ne nekome u Bruxellesu, naglasio je Milanović.
 
Predsjednik Hrvatske kritizirao je i Vladu RH u vezi s nabavkom naoružanja iz SAD.
 
Rekao je kako mu “nije jasno zašto Vladi treba toliko dugo da provede odluku” vezano uz ponudu vlade SAD za opremanje Hrvatske vojske borbenim vozilima pješaštva Bradley, prenosi Index.
 
Kritizirao Vladu RH
 
– Nije jasno zašto vladi treba toliko vremena i sastanaka i brifinga da bi se provela odluka koja je na političkoj razini donesena, koja je operativno pripremana godinama. Dakle ne donijela, nego provela, ustvrdio je predsjednik Milanović na konferenciji za novinare na temu modernizacije i opremanja Hrvatske kopnene vojske.
 
Milanović je rekao i kako je opremanje Hrvatske kopnene vojske jedno od strateških pitanja za Hrvatsku. Podsjetio je da je mogućnost nabave američkih oklopnih vozila Bradleyja počela razmatrati 2017. na inicijativu tadašnjeg ministra obrane Damira Krstičevića te kako je Hrvatska ta koja je pristupila SAD i tražila konkretnu ponudu od partnerske države.
 
Također, istaknuo je kako u programu Vlade za razdoblje 2020.- 2024. piše da će se do kraja 2021. dovršiti opremanje HV-a vozilima Bradley.
 
“Dakle, i bivši ministar Krstičević, aktualni ministar Banožić, ali i premijer javno su govorili da se vojska planira opremiti Bradleyima. To je više od onoga što neki ministar može ili ne mora reći, iza toga stoji premijer i parlamentarna većina”, dodao je Milanović.
 
Preispitivanje američke ponude u zadnji tren nije dobro, ostavlja se dojam da nas Amerikanci žele nasanjkati, oni to nisu ni nudili, a to ni nije staro željezo. Dojam cijele priče je da nas žele nasamariti, nas koji smo njima došli, a ne oni nama.
 
Nama ne treba Iphone 25, dosta nam je 25. To je vozilo koje koriste Amerikanci, Saudijska Arabija, Libanon…
 
Ova ponuda za Hrvatsku ima i strateški značaj, ona bi omogućila nastavak vrlo uspješne suradnje. Nacionalna garda Minnesote koristi isti model Bradleyja koji će koristiti i Hrvatska, oni su spremni pružiti svu pomoć oko održavanja Bradleyja.
 
Vlada je morala donijeti odluku puno ranije, a ne čekati do zadnjeg trena. Vlada sad mora donijeti odluku do kraja siječnja. Ako se to ne dogodi, prozvat ću odgovorne./HMS/
 
index Instagram400x230 youtube