U Hrvatskoj od ponedjeljka nove mjere

Ministar unutarnjih poslova i šef Nacionalnog stožera civilne zaštite,

Davor Božinović te ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Krunoslav Capak, uoči početka drugog polugodišta u ponedjeljak te vezano za pogoršanje epidemiološke situacije predstavili su nove poošterene mjere koje stupaju na snagu od ponedjeljka.

– Kao što smo najavljivali, danas smo perfektuirali dogovore unutar Stožera o nekim izmjenama, prije svega o odluci o okupljanjima vezano za činjenicu da nam brojevi rastu kao posljedica širenja omikron-varijante. Istaknuo bih da smo posljednjih dana u intenzivnih kontaktima sa županijskim stožerima, posebno sa županijama u kojima je zabilježen najveći rast infekcija. U skladu s njihovim preporukama i zajedničkim promišljanjem došli smo do rješenja koja će stupiti na snagu u ponedjeljak. Ovisno o razvoju situacije, to nije samo broj novozaraženih već ćemo vidjeti kakav će biti pritisak na zdravstveni sustav, ali i praćenje onog što se objavljuje u znanstvenom smislu kao i iskustva drugih zemalja, te ovisno o tome možemo odluke mijenjati i ranije. Zabranila bi se javna okupljanja i događanja na otvorenom za više od 50 osoba, okupljanja s COVID potvrdama uz suglasnost lokalnih stožera više neće biti moguća uz neograničen broj osoba nego bi se on ograničio na 200. Također, zabrana okupljanja u zatvorenim prostorima s više od 25 osoba, a ne više od 50 kako je bilo ranije. Naravno, kad govorimo o okupljanjima uz obvezno predočenje COVID potvrda i uz suglasnost lokalnih stožera, također neće biti moguća s neograničenim brojem osoba nego sa 100. Privatne svečanosti ograničili bi na 20 osoba, neka na 30 uz izuzetak za privatne svečanosti na kojima bi svi imali COVID potvrde na kojima bi moglo biti 50 osoba. Što se tiče ugostiteljskih objekata, intenzivnije bi se kontrolirale najvažnije preporuke HZJZ-a – ograničenje broja gostiju, održavanje razmaka od metar i pol, korištenje maski dok se ne sjedi i ne konzumira piće i jelo, dezinficiranje prostora, prozračivanje. Drugo, ograničio bi se broj gledatelja na sportskim natjecanjima, na kojima uz posjedovanje COVID potvrda mogu biti prisutni i gledatelji. Što se tiče zatvorenih prostora u sportskim objektima moglo bi biti popunjeno najviše 20 posto tribine, a na otvorenom do 40 posto tribine, rekao je ministar Davor Božinović.
 
– Također, pojačala bi se uporaba maski te bi bila obveza bez obzira na posjedovanje COVID potvrde i na vjerskim obredima, na umjetničkim izvedbama, na kino projekcijama i izložbama u muzejima i galerijama, te sjednicama predstavničkih tijela. Treća vrsta mjera odnosi se na obvezu za poslodavce da organiziraju rad od kuće kad god je to moguće.  Time smo motivirani kad govorimo o državnom i javnom sektoru kako bi se pružila usluga građanima i smanjila pokretljivost. Glavni cilj je usporavanje, nije realno govoriti o tome da se s mjerama može spriječiti širenje omikron-varijante. Činit ćemo sve kako bi usporili širenje i time dali prostor zdravstvenom osoblju da se organiziraju i da svi koji trebaju dobiju zdravstvenu zaštitu, rekao je Božinović.
 
Zasad neće biti skraćivanja radnog vremena ugostiteljskih objekata
 
– Ne razmišljamo o skraćenju radnog vremena ugostiteljskih objekata. Želimo bolju kontrolu mjera koje je donio HZJZ, te preporuke su poznate svima. Svatko se, nakon dvije godine otkako smo proglasili epidemiju, zna kako treba ponašati da bi se zaštitio, kako i što treba činiti da bi se spriječilo da ljudi obolijevaju. To je cijepljenje, treća doza, oni koji se nisu cijepili trebali bi se hitno početi cijepiti zbog vlastitnog zdravlja. Vidimo analize iz svijeta, svi koji su se cijepili zapravo imaju i pod ovakvim uvjetima kad brojevi rapidno rastu, imaju stabilnu situaciju. Očito je sve više dokaza da ako je netko cijepljen ima daleko manju šansu da teže oboli, istaknuo je Božinović.
 
– Testiramo oko 20.000 osoba PCR-om u 24 sata, još postoji mogućnost proširenja kapaciteta. Neke županije imaju veće, neke manje kapacitete. Na dvije trećine smo što se tiče PCR-a. Radimo na tome da smanjimo broj osoba koje imaju obveze testiranja.. Radimo na pojačavanju kapaciteta brzih antigenskih testova i da se više ne traži PCR potvrda nego i brzi antigenski test- Tu imamo ogromne kapacitete, u turističkoj sezoni smo to dokazali, a i testirali smo više od milijun državnih i javnih službenika kojima je trebala COVID potvrda za dolazak na radno mjesto u vrlo kratkom roku. Imamo više od 1000 subjekata koji rade te testove, uz naplatu, ali sada želimo da se to radi uz uputnicu i da se to prizna kao dijagnostički test. Vjerujem da ćemo u tome brzo uspjeti, rekao je šef HZJZ-a Krunoslav Capak.
Na upit razmišlja li se o proširenju upotrebe COVID potvrda, Božinović je rekao:
 
– Svakodnevno ima bar nekoliko relevantnih analiza što ovo sve znači. Činjenica je da je omikron varijanta izazvala, kad je u pitanju pandemija, jednu novu situaciju. Teško možemo uspoređivati sa svime onime što smo imali kao neka rješenja do sada. Ostaje da se treba pridržavati mjera, izbjegavati okupljanja, nositi maske pogotovo u zatvorenom, po svemu što vidimo oni koji su se cijepili bi trebali proći bolje i to je još jedan poziv svima koji to nisu, u ovoj će varijanti virus malo tko izbjeći. Ne bismo trebali čekati situaciju koja bi nas na radikalno negativan način osvijestila, rekao je Božinović.
 
O petom valu i omikronu
 
– Do srijede smo imali kontinuirani pad umrlih, osoba na respiratoru i hospitaliziranih. Peti val nam počinje na silaznom kraku krivulje četvrtog vala.  Hospitalizacije i teži oblici uvijek dolaze kasnije, sa 14 dana zakašnjenja, može biti da će broj pratiti ove novozaražene koji rastu. Još nismo dominantni s omikronom. Poslali smo 1100 rezultata na sekvenciranje 22. prosinca i imali smo tri pozitivna na omikron. U utorak smo u Zagrebu već imali 80 posto omikrona. U Splitu je to oko 30 posto. Omikron brzo i rapidno raste, brzo se širi i očekujemo da sad već imamo dominaciju omikrona, naročito u Primorju i u Zagrebu. Danas dovršavamo screening kontinentalnih županija. Za sada, izgleda da na kontinentu nije toliko dominantan, rekao je Capak.
 
Imamo li dovoljno inspektora?
– Kontrolirat ćemo situaciju koliko možemo. Od prvog dana komuniciramo da želimo vjerovati u svijest građana, to je ispravan put. Sve što radimo, radimo kako bi zaštitili živote i zdravlje. Život i gospodarstvo moraju dalje. Naše mjere, ako pratimo sve one koji nastupaju na javnoj sceni, za neke su razlog nezadovoljstva prosvjeda, a drugi misle da su preliberalne. Želimo da uz najmanje represivne mjere postignemo željeni cilj, po načelu razmjernosti koje kod svakog ovog predmeta procjenjuje i Ustavni sud. Kad govorimo o Stožeru, odavde su uvijek išle jedne te iste poruke vezane za cijepljenje, pridržavanje mjera, to se kroz brojne aktere u svijetu i zemlji koji su se uključili pretvorilo o infodemiju. Stvar je jednostavna ako je želimo prihvatiti. Možemo se zaštititi, možemo održavati distancu, maske, cijepljenje i onda bi ova pandemija u Hrvatskoj i svijetu imala povoljnije obrise i gledali bi jasnije prema kraju. Dok se to ne dogodi dajemo šansu virusu da se širi i mutira, rekao je Božinović.
 
Nestašica Pfizera u PGŽ-u?
 
– Do sad smo uvijek imali odličnu suradnju s Pfizerom, uvijek su bili na visini obveza. Sad nam se prvi put dogodilo da nisu isporučili traženu količinu, 149.000 doza. Saznali smo da su imali tehničkih problema u koje ne bih ulazio. Preko Ljubljane će nam to u srijedu isporučiti. Preuzeli smo te doze, krenula je distribucija, sve županije su dobile, prvenstveno međimursku i Primorsko-goransku. 10. siječnja nam dolazi 170.000 doza Pfizera, nestašice neće biti, utrošili smo 1.8 milijuna doza. Nemamo informacije kada dolazi proteinsko cjepivo, naručeno je, možda krajem siječnja ili početkom veljače, izjavio je Capak.
 
 
 
 
index Instagram400x230 youtube