Dogodilo se na današnji dan, 19. studenoga... [Sastali se Reagan i Gorbačov]

Gettysburški govor predsjednika Lincolna, umro Čovjek sa željeznom maskom, Bonnie i Clyde počinili prvu pljačku, u koncentracijskom logoru Janowska ubijeno 6000 Židova, sastali se Reagan i Gorbačov...

Jedan od najslavnijih govora u svjetskoj povijesti, koji američka djeca uče napamet u školama, izrečen je na današnji dan 1863. godine. Govor je izrečen u povodu otvaranja memorijalnog groblja za žrtve bitke kod Gettysburga, koja se dogodila 4 i pol mjeseca prije. Predsjednik Lincoln je majstorski vladao govorničkim umijećem. Uzor mu je bila ponajviše Biblija, iz čijeg je rječnika preuzimao mnoge riječi i fraze. Osobito je poznata Lincolnova izreka “vladavina naroda, iz naroda, za narod” (“government of the people, by the people, for the people”).

Zagonetni Čovjek sa željeznom maskom umro je na današnji dan u Bastilli. Pravi identitet osobe koja je život provela okovana u željeznu masku nikad nije službeno utvrđen, a brojne spekulacije počele su već od Voltairea i Dumasa, preko filmova od kojih je vjerojatno najpopularniji onaj s Leonardom DiCaprijem.

Bonnie Elizabeth Parker i Clyde Chestnut Barrow bili su dvoje dvadesetgodišnjaka (njoj je bilo 20 godina, a njemu 21) koji su za vrijeme Velike depresije u Sjedinjenim Američkim Državama krenuli putem kriminala i bijega od zakona. Kad su se upoznali Clyde je već imao lošeg iskustva s policijom, a Bonnie je bila mlada nezaposlena žena. Zanimljivo je da se ona još sa 16 godina udala za Roya Thorntona, školskog kolegu. No taj brak se ubrzo raspao, pa je bila sama kad je upoznala Clydea. Ipak, službeno se nikada nije razvela, nego je čak nosila Thorntonov prsten kad je na kraju ubijena iz zasjede. Pretpostavlja se da se Bonnie zaljubila u Clydea pa ga je zato počela slijediti u kriminalnim aktivnostima. Današnji povjesničari smatraju da ona nije bila gruba pušačica cigara kakvom ju se prikazivalo u tadašnjem tisku. Vjerojatno je bila puno nježnija i pitanje je da li je ikada sama zapucala na policiju. Reputaciju loše djevojke donijele su joj fotografije na kojima puši cigaru i drži pištolj, a koje su snimljene u šali. Bonnie i Clyde ubijeni su zajedno 23. svibnja 1934. godine, svega 4 godine nakon što su se upoznali i počeli pljačkašku karijeru.

Na današnji su dan Nijemci ubili oko 6000 Židova pri likvidaciji koncentracijskog logora Janowska u Ukrajini. To se dogodilo nakon neuspjelog ustanka u logoru, do kojeg je došlo nakon što su Nijemci prisilili zatvorenike da uklone tragove masovnih ubojstava. Zatvorenici su morali otkopavati masovne grobnice i ljudske ostatke odnositi u obližnju šumu na spaljivanje. To je bio dio nacističkog akcijskog plana Sonderaktion 1005, koji je predviđao uklanjanje tragova masovnih zločina na prostorima Poljske i Ukrajine. Tek je mali broj zatvorenika za vrijeme ustanka u Janowskoj uspio pobjeći. Većina je uhvaćena i pogubljena.

Ostali događaji na današnji dan:

1095 – Koncil u Clermontu

1828 – Umro Franz Schubert

1969 – Tisućiti gol Pelea

1991 – Pokolj u Nadinu

1998 – Počinje saslušavanje Billa Clintona o aferi Lewinsky

Dva povijesna susreta također su se dogodila ovog jesenskog dana. Anwar al-Sadat, predsjednik Egipta, postao je prvi arapski državnik koji je posjetio Izrael 1977. godine, a svoj su prvi sastanak održali i Ronald Reagan i Mihail Gorbačov, 1985. godine u Ženevi.

No, bilo je i smiješno-sramotnih događaja, poput oduzimanja Grammyja dugokosim manekenima iz benda ''Milli Vanilli'' za koje se otkrilo da pojma nemaju o pjevanju i da su, osim playbacka na nastupima, također zijevali na snimanju albuma, a drugi su pjevali.

Osim nekoliko političara, poput engleskog kralja Charlesa I i Indire Gandhi, ovaj dan kao rođendan slave poznate glumice Meg Ryan i Jodie Foster, kao i TV face Larry King, Ted Turner i Dick Cavett.

 
index Instagram400x230 youtube