Dogodilo se na današnji dan, 18. studenoga... [Okupiran Vukovar]

Otkrivena Antarktika, uvedeno standardno vrijeme u SAD, prikazan Parobrod Willie s Mickey Mouseom, okupiran Vukovar, osnovana Hrvatska zajednica Herceg-Bosna...

Vukovarski su branitelji uspijevali braniti grad tijekom gotovo 3 mjeseca. Neprijatelj je angažirao desetke tisuća vojnika, neke procjene govore čak o 80,000 neprijateljskih vojnika pri završnim operacijama. Tijekom Bitke za Vukovar više od 90% zgrada je uništeno.

Na današnji dan 1820. dogodilo se posljednje veliko geografsko otkriće kada je kapetan Nathaniel Palmer otkrio Antarktiku. Kao neustrašiv lovac na tuljane, Palmer je u svom brodiću „Heroj" od svega 14 metara doplovio do obala Antarktike u potrazi za kolonijama tuljana čije je krzno bilo na velikoj cijeni.

Šezdeset i tri godine kasnije SAD su uvele standardno vrijeme, izum kanadskog inžinjera Sir Sanforda Fleminga. Godinu dana kasnije 24 zemlje sastale su se u Bijeloj kući u Washingtonu i uvele standardno vrijeme u svijetu, dogovorivši se da je nulti meridijan u Greenwichu te da će od njega početi brojati vremenske zone.

Jedan od najpoznatijih i najomiljenijih crtanih likova u povijesti, Mickey Mouse, imao je premijeru na današnji dan 1928. godine u kratkom crtanom filmu Parobrod Willie.

U ne tako davnoj prošlosti, 1976. godine, španjolski se parlament sastao da nakon smrti generalissimusa Franca objavi povratak demokracije u zemlju.

Na današnji je dan irski pisac i dramaturg George Bernard Shaw odbio primiti novac od Nobelove nagrade. Nagrada je iznosila 116,960 švedskih kruna (što bi danas vrijedilo otprilike pola milijuna američkih dolara). Shaw je isprva želio odbiti Nobelovu nagradu općenito, u skladu sa svojim načelom da ne prima javna priznanja, no supruga ga je nagovorila da priznanje ipak primi. Uvjerio ga je njen argument da će to biti priznanje njegovoj domovini Irskoj. Novac je, međutim, ipak odbio. Tražio je da se on upotrijebi za prijevod švedskih knjiga na engleski jezik. Inače, zanimljivo je da je George Bernard Shaw jedina osoba koja je dobila i Nobelovu nagradu i Oskara (za suradnju na filmu Pygmalion, koji je snimljen prema njegovoj drami).

Na današnji dan dogodio se najveći gubitak ljudskih života u američkoj povijesti, izuzevši prirodne katastrofe i napad od 11. rujna. Naime, na današnji dan 1978. godine dogodilo se masovno samoubojstvo 909 pripadnika sekte Peoples Temple. Na samoubojstvo je pozvao vođa sekte Jim Jones, a izvršeno je pomoću pića Flavor Aid zatrovanog cijanidom. Tragično je i to što su 303 umrla bila djeca. Jim Jones je sektu Peoples Temple osnovao još 1955. u Indiani. On je bio bivši komunist i vjerojatno ateist. Sjedište sekte je preselio u južnoameričku državu Gvajanu, osnovavši gradić nazvan po njemu Jonestown. U studenom 1978. tamo je doletio američki kongresmen Leo Ryan, da bi istražio dojave o kršenju ljudskih prava u sekti. Jonesovi ljudi su ubili kongresmena i četvoricu ostalih članova delegacije. To je bilo prvo i jedino ubojstvo američkog kongresmena za vrijeme dužnosti u čitavoj povijesti SAD-a. Jones se bojao američke odmazde pa je vjerojatno zato pozvao na masovno samoubojstvo. On je također pronađen među mrtvima, s ranom od metka koja odgovara rani kakvu bi načinilo pucanje u samog sebe.

Hrvatska zajednica Herceg-Bosna, kao politička, kulturna, ekonomska i teritorijalna organizacija hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini utemeljena je 18. studenog 1991. godine.

Osnovana je od strane političkog vrha Hrvata u Bosni i Hercegovini, kao odgovor srpskoj agresiji na Bosnu i Hercegovinu i Hrvate u toj zemlji. Hrvatska zajednica Herceg-Bosna 28. kolovoza 1993. prerasta u Hrvatsku Republiku Herceg-Bosnu,kao hrvatsku upravnu jedinicu u sklopu Bosne i Hercegovine.

Hrvatska Republika Herceg-Bosna kao politička i teritorijalna cjelina je ukinuta potpisivanjem Washingtonskog sporazuma 18. ožujka 1994. godine. Hrvatska zajednica, a poslije Hrvatska Republika Herceg Bosna nikada nije donijela ustav o raskidu odnosa s Bosnom i Hercegovinom. Nije donijela čak ni svoj statut, a u svim je aspektima poštivala suverenitet BiH.

Na današnji je dan JNA uz pomoć srpskih dobrovoljačkih jedinica ušla u Vukovar, nakon višemjesečne opsade. Branitelji Mitnice predali su se oko 15 sati i 30 minuta. Neke grupe branitelja nastavile su se boriti u pojedinim dijelovima grada. Svaki organizirani otpor prestao je tek 2 dana nakon ulaska JNA, 20. studenog. Tijekom Bitke za Vukovar više od 90% zgrada je uništeno. Neprijatelj je angažirao desetke tisuća vojnika, neke procjene govore čak o 80,000 neprijateljskih vojnika pri završnim operacijama. U takvim uvjetima vukovarski su branitelji uspijevali braniti grad tijekom gotovo 3 mjeseca. U tom je razdoblju poginulo 86-oro djece i više tisuća branitelja i civila. Zadržavanje neprijatelja na 3 mjeseca za vrijeme bitke dalo je ostatku Hrvatske vremena za organizaciju i bilo je među odlučujućim čimbenicima za krajnju obranu zemlje.

Ostali događaji na današnji dan:

1202 – Križari osvojili Zadar

1307 – Wilhelm Tell strijeljao jabuku na sinovoj glavi

1626 – Posvećenje bazilike sv. Petra

1664 – Poginuo Nikola Zrinski u lovu na vepra

1928 – Rođendan Mickeya Mousea

1991 – Masakr u Škabrnji

Rođendani slavnih osoba nisu toliko obilni kao nekoliko proteklih dana. Prije 108 godina rođen je George Gallup, poznati analitičar javnog mnijenja čiji institut i danas predstavlja najveći svjetski autoritet u tom polju. Rođen je i poznati hrvatski pjesnik Antun Branko Šimić, kao i hollywoodske zvijezde Owen Wilson, Elisabeth Perkins i Linda Evans. Alan B. Shepard stao je na površinu Mjeseca iza Neila Armstronga, dok je na današnji dan umro jedan od najvećih fizičara u povijesti, dobitnik Nobelove nagrade 1922. godine Niels Bohr.

 
index Instagram400x230 youtube