Evo tko su kandidati za načelnike i gradonačelnike u HNŽ i ŽZH

U petak je kao što je poznato počela predizborna kmpanja za lokalne izbore u BiH, koji će se održati 6. listopada.

U nekim općinama i gradovima Hercegovačko-neretvanske i Županije zapadnohercegovačke već se zna pobjednik, jer aktualni načelnici odnosno gradonačelnici nemaju protukandidata. U Neumu je tako još jedan načelnički mandat osiguran za Dragana Jurkovića (HDZ BiH), u Ravnom Andriju Šimunovića, u Posušju za Antu Begića a u Ljubuškom gradonačelnički za Vedrana Markotića. Sva četvorica su iz HDZ BiH, piše Hrvatski Medijski Servis.

Za razliku od drugih općina i gradova, u hercegovačkom središtu Mostaru gradonačelnik se ne bira izravno, već ga bira Gradsko vijeće, koji čini 35 vijećnika, od kojih se polovica bira s cijelog područja grada, a druga polovica iz 6 izbornih jednica (bivše općine)- tri većinski hrvatske i tri većinski bošnjačke. I to tako da je za izbor potrebna dvotrećinska većina. No, u koliko je nema u trećem krugu glasovanja gradonačelnik je onaj kandidat koji dobije nadpolovičnu podršku vijećnika, dakle glasove njih 18.

Za sada je poznato da će HDZ BiH za gradonačelnika ponovo kandidirati Marija Kordića, a SDA, direktora poduzeća Komunlano Đanija Rahimića. No nije isključeno da i druge stranke istaknuo svoje kandidate gradonačelničku poziciju.

I dok će u Ravnom, Neumu, Posušju i Ljubuškom birači moći samo glasovati u ostalim općinama i gradovima moći će birati- između dva i više kandidata.

Najviše ih se prijavilo za gradonačelnika Čapljine-čak 5. Nakon što je aktualni gradonačelnik Smiljan Vidić, nakon podizanja optužbe za zlouporabu položaja odlučio da se više neće kandidirati, HDZ BiH je za gradonačelnicu Čapljine kandidirao Ivu Raguž. HDZ 1990, Kristijana Falaka, Pero Previšić je kandidat Čapljinske neovisne liste- Čapljina u srcu, Bosiljko Jukić, Pokreta Hum, a kandidata za gradonačelnika najljepšeg grada u Hercegovini ima i SDA- Ajmana Šošu.

Na “crtu” dugogodišnjem načelniku Gruda Ljubi Grizelju (HDZ BiH) izlazi Tomislav Bandić (HRS), a čitlučkom načelniku Marinu Radišiću protukandidat je Ivan Odak (HDZ 1990).

U Prozor-Rami će dugogodišnjeg načelnika Jozu Ivančevića (Ramska narodna stranka), iz načelničke fotelje pokušati izbaciti Luka Faletar, iz donedavno njegove stranke HDZ 1990 i Slavko Bilić iz HDZ BiH.

Gradonačelnik Širokog Brijega više neće biti Miro Kraljević budući da je HDZ BiH za kandidata izabrao Ivu Pavkovića, dok će njegov protukandidat biti Žarko Lasić iz “Devedeesetke”.

U Stocu Stjepan Bošković, kandidat HDZ BiH kreće u utrku po peti mandat. Protukandidat mu je Zoran Turković, kojeg su zajednički kandidareli, na federalnoj i državnoj razini, ljuti rivali -SDP i SDA.

U Jablanici će se aktualnom načelniku Damiru Šabanoviću (SDP), suprostaviti Emir Muratović (SDA), a u Konjicu će SDA-ovog načelnika Osmana Čatića pokušati srušiti SDP-ov Emir Đulić i neovisni kandidat, inače bivši ministar financija HNŽ, Adnan Faladžić.

 
index Instagram400x230 youtube