In memoriam: Raveno Čuvalo, podrijetlom iz Ljubuškog prva civilna žrtva rata JNA u Hrvatskoj

In memoriam: Raveno Čuvalo, podrijetlom iz Ljubuškog prva civilna žrtva rata JNA u Hrvatskoj Autor fotografije – Romeo Ibrišević

Na današnji dan, 2. srpnja 1991. godine Zagrepčani su pokušali zapriječiti odlazak tenkova Jugoslavenske narodne armije iz vojarne "Maršal Tito" na Sloveniju.

Vojarna "Maršal Tito" popularno nazvana "maršalka" bila je smještena odmah do novozagrebačkog naselja Travno, a ujedno je bila i najveća vojarna JNA u Zagrebu. Sukob je počeo oko 17 sati kada se pred "maršalkom" okupilo oko dvije tisuće Zagrepčana koji su željeli spriječiti izlazak kolone tenkova i oklopnih transportera iz vojarne. Nakon pola sata kolona je krenula iz vojarne, a okupljeno ju je mnoštvo počelo kamenovati. Osim kamenja letjeli su i „molotovljevi kokteli“, a neki su građani autima pokušali zaustaviti kolonu JNA. Veći dio kolone ipak se probio do Mosta mladosti gdje su je dočekali prepriječeni kamioni i cisterne, te pripadnici MUP-a i Zbora narodne garde. Ubrzo se sa svih strana počelo pucati. Dok je na 500 metara udaljenom mostu trajao pravi rat, iz vojarne je izjurilo 15-ak tenkova koji su krenuli prema Sloveniji, no stigli su samo do Bregane gdje su ih zaustavili pripadnici MUP-a.

Epilog ovog krvavog obračuna bila su četiri izgubljena ljudska života. Poginuo je Raveno Čuvalo, prva civilna žrtva JNA u Hrvatskoj. S druge strane, u sukobu na Mostu mladosti živote su izgubili mladi ročnici JNA Zoran Mirković (r. 1972.) i Halil Cucak (r. 1972.), dok je Zvezdan Antić (r. 1973.) preminuo od posljedica ranjavanja dva tjedna kasnije. Bilo je mnogo ranjenih na obje strane, a nakon završetka sukoba oko 19 sati čule su se dulje vrijeme sirene hitne pomoći koja ih je skupljala. Mnogi od mladića koji su stali tog dana pred tenkove JNA uskoro su otišli na ratište, najviše njih sa 102. novozagrebačkom brigadom Hrvatske vojske.

Raveno Čuvalo rođen je 1958. u Dobravi kraj Radovljice u Sloveniji. Bio je Hrvat, rimokatolik. Najstariji od troje djece u obitelji oca Kamila iz Ljubuškog i majke Ljerke iz Ludbrega. Nećak je hrvatskog publicista Ante Čuvala. U Zagrebu je završio osnovnu i srednju školu, a bio je apsolvent na Fakultetu strojarstva i brodogradnje. Radio je kao službenik u Kemoboji. Svirao je glasovir i kontrabas te izvrsno pjevao, dugo godina bio je član zbora Ivan Goran Kovačić. Volio je prirodu, posebice životinje. Sa suprugom Miljenkom imao je sina Marija. Pokopan je na zagrebačkom Miroševcu te je posmrtno promaknut u čin časničkog namjesnika Hrvatske vojske. Na mjestu njegova stradanja nažalost danas nema nikakvog spomen obilježja koje bi podsjećalo na njegovu žrtvu.

 
index Instagram400x230 youtube