In memoriam: Nahid Kulenović, Hrvat islamske vjere, hrvatski politički emigrant, novinar, publicis...

Nahid Kulenović, rođen 5. srpnja 1929. godine u Brčkom, Hrvat islamske vjere, hrvatski politički emigrant, novinar, publicist, tajnik organizacije Ujedinjeni Hrvati Njemačke te kasnije predsjednik njemačkog ogranka HOP-a, zagovornik slobodne nezavisne Hrvatske sa BiH i Sandžakom u sastavu.

Njegovi otac Džafer-beg (umro u Siriji 1956.) i stric Osman Kulenović (osuđen na smrt od komunističke vlasti 1947.) bili su za vrijeme NDH na visokim državnim funkcijama. Majka mu je bila Zumreta (umrla u Chicagu 1992. gdje je živjela sa kćeri Aidom, Nahidovom sestrom).

Poslije pada NDH odlazi sa obitelji u emigraciju u Siriju, potom se vraćaju u Europu. Nahid je gimnaziju završio u Zagrebu, privatno se školovao u Siriji i završio u Španjolskoj.

Poslije toga odlazi u Njemačku gdje završava tehnički fakultet, te osniva obitelj i politički se aktivira te obnaša gore navedene funkcije. Tu se oženio Marijom Deželić, kćeri hrvatskog emigranta Berislava Đure Deželića, i dobio sina Džafera.

Uređivao je emigrantska glasila ''Hrvatska sloboda'' i ''Hrvatska straža''. U svom posljednjem napisanom članku naslova ''I krv za Hrvatsku'' Nahid kao da je predosjetio svoju smrt.

Dana 30. lipnja 1969. godine Nahid je pronađen u svom stanu u Münchenu mrtav i smrskane glave. Njegov vozač i tjelohranitelj Ivan Galić poslije toga je nestao, a ubrzo se doznalo da živi u Sarajevu. Galić je bio suradnik bosansko-hercegobačke UDBA-e.

 
index Instagram400x230 youtube