In memoriam: Uloga Mate Bobana trajno uklesana u povijesti hrvatskog naroda u BiH

Danas se obilježava 26. obljetnica smrti mr. Mate Bobana, predsjednika HZ i HR Herceg-Bosne, vrhovnog zapovjednika HVO-a i predsjednika HDZ BiH.

“Mate Boban je tih povijesnih 90-ih godina prošlog stoljeća već bio sredovječan čovjek, želio se predati tek posađenom vinogradu, uživati sa svojim unucima i svojom obitelji, no naišao je taj trenutak. Čuo je riječi: ‘Ustani, ostavi sve to o čemu sanjaš, pođi, slijedi dar svoga duha, slijedi zov svog naroda i svoje zemlje’. To je i učinio!”

Vojnik hrvatskoga naroda, kako su ga nazivali, šiban burom nepravdi na svoj i na račun svog hrvatskog naroda u BiH, tog poslijepodneva zauvijek nas je napustio. U njegovim Bobanima, srce mu je prestalo kucati. Iako je jurila Hitna pomoć do Bobana pa prema Mostaru, nažalost, predsjedniku se nije moglo pomoći.

Velika uloga

Tim riječima se fra Ante Marić obratio prije nekoliko godina na svetoj misi za mr. Matu Bobana, koji se u 51. godini, kada mnogi ljudi razmišljaju o smiraju svog života, odlučio žrtvovati za svoj narod i stati na čelo projekta očuvanja hrvatskog naroda u najtežim vremenima. Boban je utemeljio i predsjedao Herceg Bosnom, koju je kasnije ugradio i u BiH, piše Večernji list BiH. “I te je 1997. godine u svojoj glavi i u svojoj duši imao samo jednu pomisao: ‘Bože moj, samo da naše žrtve, da naša krv, ne budu uzaludne’. Trebalo je godina, Mate, da se shvati da si pobijedio, da nisi pokleknuo! Znao si dobro da je život veći od tebe, da na njega polažeš onoliko prava koliko si se za njega žrtvovao, znao si da je zemlja veća od tebe, da je onoliko tvoja koliko se za nju žrtvuješ i koliko je ljubiš, znao si i da je sloboda veća od tebe i da je onoliko imaš koliko si hrabrosti imao da je za sebe uzmeš! Ti kao da si nam poručio da stanemo u ovom životu i pogledamo svojoj duši u oči, svojoj obitelji, svojim pokojnima, svojoj zemlji i svome narodu… da u oči pogledamo slobodu koju ste nam svojim životima i svojom žrtvom podarili ti i naši hrabri vitezovi! Bude li u nama i trunke ljudskosti, nećemo sve odbaciti, nećemo sve to olako prijeći, nećemo sve to zabraviti! Znao si dobro da je najsramnije ne moći pogledati svojoj duši u oči, svojoj obitelji, svojoj zemlji, svome narodu”, govorio je fra Ante Marić. Mate Bobana uvijek se s posebnim poštovanjem sjete i hrvatski branitelji iz Udruge organizatora otpora HVO-a u BiH jer je, uz to što je bio utemeljitelj i predsjednik Hrvatske zajednice, kasnije Hrvatske Republike Herceg Bosne, Mate Boban bio i prvi predsjednik Hrvatskog vijeća obrane i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Hrvatskog vijeća obrane. “Prema našem uvjerenju, uloga mr. Mate Bobana, trajno uklesana u povijesti hrvatskog naroda, je uspostava Herceg Bosne, čiji je on bio prvi i zadnji predsjednik i koja je bila prijelomna povijesna odluka, kada jedan suveren i konstitutivan narod koji je desetljećima stigmatiziran i obespravljen uzima sudbinu u svoje ruke.

Mate Boban (Sovići, Grude, 12. veljače 1940. – Mostar, 7. srpnja 1997.) bio je prvi predsjednik i utemeljitelj Hrvatske zajednice Herceg Bosne. U kolovozu 1993. Hrvatska zajednica prerasta u Hrvatsku Republiku Herceg Bosnu. Da je koncept Mate Bobana opstao, Hrvati u BiH bi po mišljenju mnogih danas po bogatstvu i snazi bili u rangu s najrazvijenijima u Europi.

Nažalost, Herceg Bosna je sebe ugradila u koncept ovakve Bosne i Hercegovine što će, pokazuje se, biti najveća pogreška političkog rukovodstva Hrvata. Danas Hrvati ne mogu birati svoje predstavnike u Predsjedništvo BiH, a pitanje je vremena kada će ostati i bez svih ostalih prava.

 

Poslijednja izmjena danaPetak, 07 Srpanj 2023 09:57
 
index Instagram400x230 youtube