Ovaj natpis stoji uklesan na podnožju križa na groblju u Pidrišu, u općini Uskoplje, kao vječni spomen svim hrvatskim vitezovima koji su svoje živote položili u obrani opstojnosti hrvatskoga naroda ovoga kraja. A cijena je itekako bila velika…

Već samim dolaskom na groblje zamijetit ćete brojne spomenike na kojima najviše stoji upisana krvava godina smrti – 1993.

Uz spomen-ploču na kojoj su upisana imena 13 hrvatskih vitezova Brigade kralja Tomislava iz Tomislavgrada (Jurgena Schmita, Joze Juriča, Grge Krištića, Vladimira Galira, Stipe Ćavara, Andreasa Kolba, Ronalda Davida Frrela, Bože Vrgoča, Ljubomira Radoša, Ante Drmića, Joška Kapetanovića, Pave Terzića i Blažimira Šerića), koju su jučer svečano otkrili Slavica Baković (poginuo brat jedinac, Grgo Krištić) i Ivan Radoš (poginuo brat Ljubomir), stoji i ploča za 11 ljubuških bojovnika, i hrvatski stijeg koji su branili i pod kojim su svi stradali.

Nakon otkrivanja spomen-ploče obitelji poginulih, predstavnici braniteljskih udruga, predstavnici vlasti i Oružanih snaga BiH položili su vijence i upalili svijeće a potom je uskopaljski župni vikar fra Josip Mihael Matijanić izmolio opijelo za stradale, blagoslovio spomenik. Potom je služio sveto misno slavlje, koncelebrirao mu je fra Gabrijel Mioč a pjesmom uveličao župni zbor iz Seonice.

Kako su nam kazali u Udruzi dragovoljaca i veterana općine Tomislavgrad, koja je u suradnji s općinom Tomislavgrad, organizirala cijeli događaj, u dogovoru s ovdašnjim župnim uredom mise zadušnice ubuduće bi se najvjerojatnije trebale održati u nedjelju najbližu 1. rujnu.

Napomenimo i kako je izgradnju spomen-obilježja financirala je Vlada HBŽ, preko Uprave za branitelje HBŽ.