26. obljetnica Udruge dobrovoljaca i veterana DR HVO HB

Na mjestu gdje je život položila prva hrvatska žrtva rata u BiH, u Studenim vrilima u Posušju, simboličnim polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća i molitvom u petak 18. rujna je obilježena  26. obljetnica osnutka Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata  HVO  H-B.

Čestitke povodom obljetnice Udruge uputio je predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata  HVO H-B Nikica Tomić.

„Mi pazimo, gledamo i držimo do obljetnice naše udruge koja je nastala u ratnim okolnostima 1994. godine kada je tadašnje rukovodstvo stalo u osnivanje ove udruge. Ona je i tada, a i danas bila glavni kotač opstojnosti hrvatskog naroda i borbe za pripadnike HVO-a, hrvatske branitelje“, staknuo je Tomić. Istaknuo je da je današnje obilježavanje skromno zbog pandemije korona virusa, te da je organizirano na više mjesta u mjestima gdje su Hrvati. „Mi želimo da se zna zbog čega smo tu i što smo napravili“, istaknuo je Tomić.

Osim obljetnice Udruge, danas je i obljetnica pogibije prve hrvatske žrtve rata u BiH – stožernog brigadira Ludviga Pavlovića. On je poginuo prije 29 godina prema službenim informacijama u Studenim vrilima gdje mu je podignut i spomenik.

Ministar branitelja ŽZH Mladen Begić  je kazao da je obljetnica  Udruge  također je i prilika sjetiti se svih poginulih pripadnika HVO – a, odati im počast, ali prije svega istaknuti veliku žrtvu i ulogu koju su dali za našu slobodu.

„Naši dragovoljci i veterani još dok se država nije snašla , nikakav poziv nisu primili, znači nisu dvojili i nisu razmišljali, nego su se stavili na raspolaganje svom političkom vodstvu i hrvatskom narodu u obrani hrvatskih prostora. Stara latinska poslovica kaže – onaj tko prvi daje, dva puta daje“, kazao je ministar Begić. Dodao je da je i današnji dan prilika zahvaliti svim obiteljima koji su u ratu izgubili svoje najmilije. „Prilika je ovo i za zahvaliti svim dobrovoljcima i veteranima HVO – a koji nisu štedili svoj život, a ni život svoje obitelji“, zaključio je Begić.

Prema riječima Nikice Tomića, predsjednika Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO HB, Udruga se danas bavi različitima pitanjima koja muče branitelje te aktivno surađuje na različitim razinama u aktivnostima zaštite i unaprijeđenja prava branitelja.

Pored ovih obljetnica podsjetimo i da je danas, 18. rujna, 29 godina od agresije na selo Ravno gdje su prve dragovoljačke postrojbe stale u obranu naše Domovine, piše radioposusje.ba.

Spomenimo da su na današnjem obilježavanju sudjelovali mnogi branitelji, ali i predstavnici vlasti. Prije ceremonije u Studenim vrilima, položeni su vijenci i zapaljene svijeće i na spomeniku Bugojanskoj skupini na Trgu Ivana Pavla II. u Posušju.

 
index Instagram400x230 youtube