Srijeda, 07 Rujan 2022 - Ljubuški Informativno, kulturno, sportski portal - Ljubuški u srcu

Hakeri u BiH napadaju pojedince i institucije

Nedavno je objavljena vijest o poznatim osobama s društvenih mreža čiji su računi hakirani.
Netko je na njihovim stranicama koje prate stotine tisuća i više ljudi krenuo objavljivati oglase. I taman kad smo pomislili da se to događa samo “velikima” izvana, proteklih su dana i u BiH mnogi uznemireni, od velikih do malih, piše Večernji list.

Tako je medijska kuća Dnevnog avaza objavila da im je hakirana Facebook stranica. Sličan problem dogodio se i portalu Buka, a ni urednici portala Večernjega lista BiH nisu ostali pošteđeni od hakera.

Velika je šteta protekloga vikenda učinjena RTV Herceg-Bosne kada im je u hakerskom napadu uništeno 100.000 datoteka.

Što se događa, pokušali su saznati od računalnoga stručnjaka iz BiH kojega su mnoge tvrtke dosad angažirale zbog sigurnosti.

Angažiraju me, ali uglavnom prekasno, kaže mladić koji izvrsno poznaje ovaj svijet, pa nastavlja: Teško je vraćati kad vam netko već ukrade podatke. Nekoliko influencerica iz BiH i regije proteklih me dana zove zbog problema na Instagramu, brisanja računa i slično, a kada se to dogodi, tu je teško nešto uraditi jer netko već kontrolira vaše podatke i traži određeni novac da, navodno, nestane iz vašega života, međutim, kada “nestane”, potrebno je izmijeniti lozinke, uključiti zaštite jer haker može pokušati opet, priča neimenovani stručnjak za Večernji list.

Je li to jamstvo da su podaci sigurni, pitali su.

Nitko ništa ne može jamčiti. Hakiranje je postalo svakodnevno i s viših razina, odnosno mete su svi. Najsigurniji je onaj tko nema nikakve veze s društvenim mrežama, međutim, bez njih je danas teško funkcionirati, kaže otvoreno.

Nedavno je portal grude.com objavio ispovijest tamošnjeg poduzetnika koji je zamalo ostao bez imovine. Njegova tvrtka koja se bavi trgovinom i ima uvezan oglašivački račun s Facebookom našla se na meti stranih hakera koji su očito iskoristili osjetljivost najpopularnije društvene mreže na svijetu ili jedne od njih.

Mjesec dana ranije stigla mi je obavijest da sam registrirao novi telefonski broj na svoj Facebook račun. Odmah sam kontaktirao svoju marketing službu da provjerim je li nešto urađeno bez moga znanja, a odgovor je očekivano bio negativan. Bio je to neki strani broj i to smo odmah prijavili Facebooku, uklonili smo broj, promijenili lozinke i prošli sve sigurnosne postavke koje Facebook nudi kao mogućnost, kazao je.

Međutim, tu nije bio kraj problemima.

Jedno jutro početkom kolovoza stigla mi je obavijest o tome da mi je skinuto oko 100 KM s računa koji se koristi za Facebook plaćanje. S obzirom na to da je bio početak mjeseca, u prvi mah sam pomislio da se radi o iznosu vezanom za prošli mjesec, a kako smo imali previše posla, tomu nisam odmah pridavao posebnu pozornost. Kada je sutradan ponovno skinut novac, i to oko 500 KM ukupno, zaključio sam da sam žrtva prevare.

Javio sam se u banku koja mi je odmah blokirala račun te su me pozvali u poslovnicu da mi objasne sljedeće korake. Uputili smo poruku Facebooku da nam je skinut novac s računa, a onda smo krenuli istraživati što se konkretno događa.

Ispostavilo se da uz oglašivački račun mene kao administratora postoje još četiri korisnička računa. A onda kada sam ušao u aktivnosti i vidio četiri naredbe oglašavanja od 500 dolara dnevno – doslovno sam pretrnuo.Srećom, uklonili smo ostale administratore i isključili naredbe oglašavanja te ponovno prošli sve sigurnosne postavke i riješili zavrzlamu koja nam je mogla ozbiljno naštetiti, ističe.

Desetak dana trebalo je Facebooku da odgovori na poruku i da potvrdi da je žrtva prevare.

Od oko 600 KM koliko nam je skinuto s računa Facebook je vratio oko 450 pa smo opet morali slati upit jer jednoga povrata novca nema, a na iznosu od oko 450 KM nedostaje 10 KM. To je potvrda i neodgovornost Facebooka, istaknuo je.

Kako se doznaje, cjelokupni iznos je vraćen, no, ovo je potvrda koliko je krhka sigurnost na društvenim mrežama, ali i to da više nisu meta samo bogati i slavni, nego svi mi koji smo dio internetske zajednice, a u posljednje vrijeme posebice mediji.

Pretplati se na ovaj RSS feed