Josip Perić: Nisam se puno mislio kad me nazvao Babić i iznio ambicije

Poslije dvije sezone u najjačem rukometnom prvenstvu na svijetu, njemačkoj Bundesligi, Ljubušak Josip Perić (27) će ovoga ljeta dres Goppingena zamijeniti onim Eurofarm Pelistera iz Bitolja (Makedonija).

Za jako ambiciozan klub je potpisao ugovor na dvije godine. Perić je još uvijek zbog pandemije koronavirusa u Njemačkoj, odakle se sa suprugom u rodni Ljubuški treba vratiti sljedećeg tjedna.

 – Možda sam malo duže ostao nego drugi, ali smo morali sačekati odluku o prvenstvu, potom i pronaći način za povratak. Nijemci su zaključili prvenstvo jer im se ne isplati igrati bez publike. Tu su nas raspustili, pa sam održavao formu i rješavao stvari oko papirologije kako bih onda mogao nazad kući, govori Josip Perić.

Dvije sezone u Goppingenu je njegov dosad najjači rukometni angažman, Bundesliga je san svakog ozbiljnog natjecatelja u ovom sportu.

 – To je jedan lijep period u mom životu, rastali smo se na prijateljskoj bazi i s većinom sam privatno ostao u kontaktu. To je daleko najjači angažman koji sam imao i sigurno da osjetim da mi je to novo iskustvo promijenilo poglede na rukomet, pogotovo što se tiče fizičke pripreme. Dosta toga sam naučio, i nadam se da će mi to iskustvo koristiti. Stvarno se tu sve shvaća na drukčiji način. Puno je sve profesionalnije, a osim onih top klubova svi su ublizu po kvaliteti i nikoga nisi mogao dobiti tek tako, niti izgubiti, komentirao je Perić.

Za makedonski Eurofarm je potpisao na dvije godine. Tamo će mu suigrači biti dvojac iz rukometne reprezentacije Bosne i Hercegovine, Marin Vegar i Elmir Građan.

 – S Građanom sam igrao u sarajevskoj Bosni dvije sezone. S Vegarom nikad nisam igrao zajedno u Izviđaču, tek smo skupa zaigrali u reprezentaciji. Drago mi je da ima netko iz mog grada, ali i većinu tih igrača poznajem, igrao sam s njima ili protiv njih. Znam se dobro s tim momcima, tako da je i to jedan plus za lakšu prilagodbu, smatra Perić.

Eurofarm je i prošle sezone imao visoke ambicije, igrali su i SEHA ligu te bili konkurentni Vardaru u prvenstvu Makedonije. Ovog ljeta prave još bolji sastav.

 – Stigao je i hrvatski reprezentativac Stipe Mandalinić te još par igrača, pravi se stvarno dobra ekipa, ambicije su velike. Kad me nazvao trener Željko Babić nisam se puno mislio da li da idem. Odlučio sam odmah poslije prvog razgovora kad mi je iznio svoje vizije i ambicije kluba, dok smo ostale formalnosti brzo dogovorili, ističe Perić.

Vladar makedonskog rukometa je svakako skopski Vardar, dvostruki prvak Europe (2017., 2019.).

 – Konsolidirali su se i ostala im je većina igrača, a osim toga i Metalurg opet pravi odličnu ekipu, tako da mislim kako će biti baš zanimljiva liga. Naše ambicije su velike, borba za trofeje u domaćim natjecanjima, Final Four SEHA liga te otići što dalje i u Europi, zaključio je Josip Perić.

Bili su jako zainteresirani

Josipu slijedi povratak pa odmor kući u Ljubuškom, nakon čega će početi individualno trenirati kako bi što sposobniji stigao na pripreme Eurofarma. S obzirom na trenutnu situaciju termin za njihov start još nije određen, ali se očekuje da bi trebale početi sredinom srpnja.

 – Sa sportske strane to je jedan izazov u kojem sam se željan oprobati. Ljudi iz kluba i trener su bili jako zainteresirani da dođem. Dosta se toga događalo u posljednje vrijeme kad su u pitanju ponude, ali kad sam dobio ovu, nisam uopće dvojio, izjavio je srednji bek bh. A tima i Eurofarma.

Daleko od pravog treninga

Poslije perioda individualnog treninga, u posljednje vrijeme je radio u klubu sa suigračima, po novim pravilima rada, odnosno u manjim grupama igrača.

 – Sve što smo dosad radili je bilo kući ili na otvorenom, a tu se dosta izgubi. S druge strane dobro je da se tijelo oporavi. Sad su formirane manje grupe koje rade u teretani i dvorani. Treniramo čisto malo više od ovoga što smo kući radili, ali daleko je i to od pravog treninga, kaže Perić.

JOSIP PERIĆ

  • Datum rođenja: 5. lipnja 1992.
  • Mjesto rođenja: Ljubuški
  • Visina:180cm
  • Pozicija: Srednji bek
  • BiH: 2012. – 2020.
  • Izviđač – 2011.
  • Bosna  2011. – 2014.
  • Tatabanya: 2014. – 2015.
  • Qatar  SC: 2015. – 2016.
  • Odorheiu: 2016. – 2017.
  • Calarasi: 2017. – 2018.
  • Goppingen: 2018. – 2020.
  • Eurofarm: 2020. –
 
index Instagram400x230 youtube