Mandić i društvo dobili novog izbornika - Dagur Sigurdsson novi izbornik Hrvatske

U početku su svi na spomen stranca odmahivali rukom. Među kandidatima za nasljednika Gorana Perkovca bio je Slavko Goluža, čak se i spominjalo kako bi se na klupu mogao vratiti legendarni Lino Červar, ali na koncu su se čelnici HRS-a odlučili na Islanđanina Dagura Sigurdssona (50)!

Kao grom iz vedra neba pojavila se ta informacija u hrvatskom rukometnom svijetu još početkom veljače, a trebalo je nekoliko tjedana da ta vijest konačno postane i službena. HRS je prvog stranca na klupi u povijesti naše reprezentacije predstavio na press konferenciji.

- Glavni razlog je taj što sam htio izazov, avanturu, strast i mislim da to u ovom poslu imam sve. Pritisak također, ali stvarno veliki izazov, rekao je novi izbornik Hrvatske. Momčad je jako dobra, ali na velikim natjecanjima nedostaje zadnji korak prema polufinalu. U iduća dva tjedna moramo napraviti sve da budemo spremni za Hannover. Pratio sam Hrvatsku, ima dobar spoj mladih i iskusnih igrača i trebamo pronaći ravnotežu u timu. Imamo puno posla. Moram sada pogledati igrače u klubovima. Ovisno o situaciji s ozljedama, pa upoznati se s njima. Imat ćemo samo nekoliko treninga, okupljamo se 8. ožujka, ali neće svi doći odmah na početak okupljanja - rekao je Sigurdsson u uvodu.

Hrvatska je na Euru u Njemačkoj bila 11., što joj je najgori rezultat još od 2002. godine.

- Reprezentacija je na Euru igrala i sjajno i loše, dakle s puno oscilacija. Moramo svesti te oscilacije na minimum - rekao je Sigurdsson.

Naravno, najveći cilj je plasman na Olimpijske igre u Parizu. Sigurdsson neće imati puno vremena za prilagodbu jer već za dva tjedna u Hannoveru naše reprezentativce čekaju kvalifikacije. U skupini smo s Austrijom, Njemačkom i Alžirom.

Hoće li stariji igrači i dalje biti na raspolaganju?

- Ne želim o imenima, imamo one koji su na popisu. Svi imaju šansu i mislim da imamo dobru reprezentaciju. Stariji igrači motivirani su i za Olimpijske igre i Svjetsko prvenstvo sljedeće godine u Hrvatskoj. Nismo previše razgovarali o budućnosti, najvažnija su iduća dva-tri tjedna. Pariz je naš san i sada je samo to bitno - rekao je Sigurdsson pa nastavio:

- Planiram vidjeti tko je dostupan sada tijekom vikenda i možda pozvati 21-22 igrača na popisu koji ću objaviti ponedjeljak ili utorak. Idemo u Hannover s 20 igrača. Hrvatska ima puno talentiranih igrača. Naravno da želim najbolje igrače, ali ove utakmice koje nas čekaju, imena nisu važna. Samo dečki koji su spremni boriti se.

Protivnike jako dobro poznajete...

- Znam Austriju i Njemačku dosta dobro, bio sam njihov izbornik. Nadam se da mogu pomoći svojim iskustvom zbog toga. A, evo, moj Island čak nije u ovim kvalifikacijama.

Imate li ideju kako podignuti Hrvatsku?

- Najvažnije za trenera je vaš potpis. Ne može se kopirati način iz jednog kluba u drugi. Treba prilagoditi se igračima koji imate, njihovom karakteru. Ne igrate istu obranu s drugim igračima ili napad. Imam ideju kako će Hrvatska igrati. Mi zadnjih godina zaostajemo za Švedskom, Francuskom i Danskom i moramo ih uhvatiti. U rangu smo s Islandom, Norveškom, rekao bih.

I Njemačka je bila u sličnoj situaciji kao i Hrvatska kada ste ih preuzeli.

- Ima sličnosti kada sam preuzeo Njemačku. Tada je Wolff bio mlad golman. Trebalo mi je tri godine da promijenim stvari po svome. U Japanu još više da dođemo do vrha Azije. Stvari ne idu preko noći, samo uz žestoki rad - završio je islandski stručnjak.

Pomoćnik će mu biti bivši hrvatski reprezentativac Denis Špoljarić kojeg je trenirao Füchseu.

- Bio mi je trener. Ima strast, to je 150 posto, samo o tome razmišlja i to želi. Dobar čovjek, željan i voljan za uspjehom. Naša obrana? Bit će top! Napravit ćemo sve da bude najbolje. Kad ih posložimo, mora to biti na dobroj razini - rekao je Špoljarić.

O izborniku je koju riječ rekao i predsjednik HRS-a Tomislav Grahovac.

- Nismo imali puno vremena nakon Eura i kad smo se zahvalili Goranu Perkovcu jer nas čekaju kvalifikacije za Olimpijske igre. Svjesni smo zadatka i težine istog koji slijedi. Odluka je bila teška i zahtjevna s obzirom da nismo polučili rezultat - rekao je predsjednik HRS-a Tomislav Grahovac.

- Pregovarali smo s više izbornika i u došli u situaciju da prvi puta izaberemo stranca. Bilo je tehničkih zapreka u pregovoru da se suradnja što prije realizira jer je Sigurdsson imao ugovor s japanskim savezom, a dok ga nije raskinuo, nismo mogli dogovoriti posao. Uspjeli smo tehničke nedostatke otkloniti i dogovoriti se da bude, nadamo se, na duže vrijeme izbornik.

 
index Instagram400x230 youtube