Je li moguće? Hrvatska mora izgubiti da bi igrala kvalifikacije za Olimpijske igre u Parizu?!

Hrvatska rukometna reprezentacija ostala je bez mogućnosti plasmana u polufinale Europskog rukometnog prvenstva nakon poraza protiv Islanda (35-30) u pretposljednjoj utakmici drugog kruga natjecanja.

Hrvatska još preko Europskog prvenstva može osigurati kvalifikacijski turnir koji se igra od 14. do 17. ožujka. U tom će se terminu odigrati tri turnira, na kojem će sudjelovati po četiri momčadi, a po dvije najbolje dohvatit će vizu za Pariz. A to Hrvatska može odmah osigurati u srijedu od 20 sati i 30 minuta ako izgubi protiv domaćina Njemačke jer onda njih šaljemo u polufinale i to znači da je plasman na kvalifikacije siguran. No, postoji i još opcija koje ne uključuju poraz od Njemačke.

Rukomet na Olimpijskim igrama u Parizu

Na olimpijskom turniru u Parizu nastupa 12 reprezentacija. Jedno mjesto automatski je rezervirano za domaćina, Francusku, te drugo za svjetskog prvaka, Dansku. Sljedećih šest najboljih reprezentacija sa Svjetskog prvenstva u Poljskoj i Švedskoj imaju zagarantiran nastup na kvalifikacijskom turniru ako već preko svojih kontinentalnih natjecanja ne dohvate olimpijske vize. Budući da je tamo Danska uzela zlato, a Francuzi srebro, reprezentacije od 3. do 8. mjesta imaju zagarantiran najmanje kvalifikacijski turnir. To su: Španjolska, Švedska, Njemačka, Norveška, Egipat i Mađarska. Ako se netko od tih reprezentacija plasira na OI putem kontinentalnog natjecanja, tada će se lista pomaknuti na deveto mjesto (ili dalje), koje zauzima Hrvatska.

Novi europski prvak izravno će se kvalificirati na Olimpijske igre. Ako to budu Danska ili Francuska, tada će najbolje plasirana reprezentacija koja se još nije kvalificirala dobiti mjesto u Parizu. Nadalje, dvije reprezentacije koje završe Euro iza te najbolje plasirane reprezentacije, dobit će mjesto na kvalifikacijskom turniru u ožujku.

Zašto navijamo za Egipćane?

Svoje mjesto u Parizu osigurali su i Argentina, kao pobjednik Panameričkih igara, te Japan, kao pobjednik azijskog turnira. Poraženi iz tih finala, Brazil i Bahrein, osigurali su kvalifikacijski turnir, ali nisu izravno utjecali na status Hrvatske budući da oni nisu bili među onih šest najbolje plasiranih na SP-u. 

Ali zato s oba otvorena oka pratimo zbivanja na Afričkom prvenstvu u Egiptu. Tamo navijamo za domaćina jer nam njegov trijumf garantira kvalifikacijski turnir, a trenutačno je Egipat u četvrtfinalu natjecanja.

Vizu za Pariz možemo dohvatiti već na Euru

Spomenimo također da ako, primjerice, Švedska, Njemačka, Norveška ili Mađarska osvoje Euro ili budu najbolje plasirana reprezentacija isključujući Francusku i Dansku, tada će osigurati vizu za Pariz, a Hrvatska će se pomaknuti za jedno mjesto i imati osiguran kvalifikacijski turnir.

 
index Instagram400x230 youtube