Statistika BHT Premijer lige: Izviđač i Stanković zadržali liderske pozicije

Sinoć su u Banjoj Luci i Gračanici odigrana dva zaostala susreta trinaestog i petnaestog kola BH Telecom Premijer lige Bosne i Hercegovine čime je kompletirano jesenje izdanje lige za tekuću sezonu.

Promjena na vrhu nije bilo, rukometaši Izviđača iz Ljubuškog zadržali su lidersku poziciju dok su na drugom mjestu i dalje rukometaši Leotara iz Trebinja. Pomak su ostvarile ekipe Gračanice i Krivaje koje su nakon petnaest kola preuzeli treću odnosno četvrtu poziciju.

Što se tiče liste strijelaca, Vladimir Stanković iz Leotara i dalje suvereno drži lidersku poziciju.

Stanje na tabeli

Rukometaši Izviđača najbolja su ekipa u jesenjem dijelu šampionata BH Telecom Premijer lige Bosne i Hercegovine. U petnaest odigranih kola ekipa Izviđača ostvarila je četrnaest pobjeda i jedan remi, te su u konačnici osvojili (29) bodova. Nakon toga slijede Leotar (23), Gračanica (20), Krivaja (20) i Vogošća (19).

Posljednjih pet pozicija koje vode u niži rang zauzimaju ekipe Goražda (11), Hercegovine (10), Bosne iz Visokog (7), Gradačca (6) i Kaknja (2).

Trenutno najefikasnija momčad prvenstva je ekipa Izviđača koja je u petnaest odigranih kola postigla 523 pogotka, slijede Goražde sa 489, Sloboda sa 470, Krivaja sa 468 i Sloga sa 465 postignutih pogodaka.

Stanje na tabeli nakon 15. odigranog kola:

tabela_15-kolo.jpg

Pojedinačne kazne

Kada su u pitanju isključenja, najveći broj kazni ima ekipa Borca i to 85 isključenja, dalje slijede Krivaja sa 77, Izviđač sa 69, Bosna sa 68 te Sloboda i Vogošća sa po 67 isključenja.

Najmanji broj isključenja zaradile su ekipe Kaknja i Leotara i to po 51 isključenje. Po jedno više imaju Goražde i Gradačac.

Kada su u pitanju pojedinačna isključenja listu predvode Matej Ljubić (Izviđač) i Danilo Ristić (Sloga) s po 18 isključenja. a potom slijede Nikola Ivanović (Borac), Nemanja Ivanović (Hercegovina), Hadžić Nedim (Maglaj) i Alen Ovčina (Sloboda) s po 15 isključenja, Sedžad Abdurahmanović (Krivaja), Novak Bajčeta (Borac) s 14, Luka Karanović (Gradačac), Admir Purić (Iskra), Mirza Modrić (Konjuh), Semir Memić (13) s 13, Armin Krakonja (Goražde), Đorđe Ratković (Leotar), Lazar Janković (Iskra) s 12, Ognjen Radojčić (Gradačac), Adnan Tufekčić (Gračanica), Radovan Stojanović (Sloga), Mihael Bebek (Izviđač), Faris Telalović i Faris Čolaković (Krivaja) s po 11 isključenja.

Što se tiče crvenih kartona, u dosadašnjem dijelu prvenstva pokazano je deset direktnih diskvalifikacija i to Abdurahmanović Sedžadu i Velić Deniju iz RK Krivaja, Alihodžić Aldinu iz RK Izviđač, Džinović Adiju iz RK Gračanica, Ljutić Armanu i Miloš Čekiću iz RK Iskra, Draganić Vladi iz RK Borac, Babić Harunu iz RK Bosna, Karanović Branku iz RK Hercegovina i Todorović Nenadu iz RK Leotar.

Lista strijelaca

Listu strijelaca BH Telecom Premijer lige predvodi Stanković Vladimir iz Leotara sa 112 postignutih pogodaka. Stanković je “standardno” dobar gotovo u svim susretima a najveći broj pogodaka na jednoj utakmici postigao je u okviru drugog kola i to dvanaest, kada je Leotar gostovao u Kaknju.

Top lista strijelaca BH Telecom Premijer lige nakon desetog kola izgleda ovako:

1. Stanković Vladimir – RK Leotar 112
2. Benjamin Čičkušić – RK Sloboda 104
3. Enes Skopljak – RK Bosna 101
4. ALmir Osmanhodžić – RK Konjuh 97
5. Miloš Nježić – RK Borac 95
6. Ivano Pavlović – RK Izviđač 95
7. Nedim Hadžić – RK Maglaj 94
8. Tarik Žiga – RK Goražde 93
9. Amar Amitović – RK Krivaja 93
10. Vladan Đurđević – RK Sloga 88
11. Omer Mehmedović – RK Gračanica 86
12. Luka Karanović – RK Gradačac 84
13. Lazar Janković – RK Iskra 84
14. Edvin Dželilović – RK Gradačac 80

Sedmerci

U dosadašnjem dijelu prvenstva izvedeno je ukupno 1096 sedmeraca, od čega je iskorišteno 808 a promašeno 288, uz postotak uspješnosti od 74,1%.

Najbolji postotak iskorištenja ima ekipa RK Sloboda iz Tuzle s postotkom uspješnosti od 85,7%. Tuzlaci su od 70 dosuđenih sedmeraca iskoristiti 60.

Potom slijede ekipe RK Borac i RK Konjuh s postotkom uspješnosti od 83,3%. Borac je od 54 dosuđena sedmeraca iskoristio 45 dok je Konjuh od 60 dosuđenih iskoristio 50 sedmeraca. Dalje slijede, RK Bosna s postotkom uspješnosti 80,4% (92/74), RK Leotar iz Trebinja s postotkom uspješnosti 80,0% (60/48), RK Sloga s postotkom upješnosti 79,1% (67/53)

Najmanji postotak uspješnosti ima ekipa RK Maglaj sa procentom uspješnosti od samo 65,3%. Od dosuđenih 75 sedmeraca Maglajlije su iskoristile 49.

Najveći broj izvedenih sedmeraca ima ekipa RK Iskra iz Bugojna i to 98 potom slijedi RK Hercegovina iz Nevesinja sa 93 i RK Bosna iz Visokog sa 92 dosuđena sedmerca.

Podatke prikupio i obradio Samir Herić – urednik portala Svijet Rukometa
Dodatna statistika dostupna na upit, više informacija možete dobiti na email Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 
index Instagram400x230 youtube