Povijesna sezona za HNL klubove: Dinamu prijeti Zvezda, a ostali imaju veliku šansu

Hrvatska će prvi put u povijesti imati pet predstavnika u kvalifikacijama za europska natjecanja naredne sezone.

U kvalifikacijama za Ligu prvaka igrat će Dinamo Zagreb kao prvak HNL-a te drugoplasirana momčad lige, a za tu poziciju bore se Osijek, Lokomotiva i Rijeka.

Kako stvari stoje, borbu za drugo mjesto presudit će okršaj Osijeka i Lokomotive koji se igra u subotu od 21:05. Pobjednik je sigurno drugi, a u slučaju remija, do drugog mjesta može Rijeka ako bude slavila protiv Istre na domaćem terenu.

Dinamo kreće od trećeg pretkola, gdje se može susresti sa Zvezdom

Uz Hajduk, dva od nabrojena tri kluba koja se bore za drugo mjesto igrat će kvalifikacije za Europa ligu.

Dinamo će svoj put u Ligi prvaka najvjerojatnije početi u trećem pretkolu. U tome ga može poremetiti samo čudo da Ligu prvaka osvoji klub koji kroz nacionalno prvenstvo ne izbori plasman u ovo natjecanje. To mogu biti samo Lyon, Napoli ili Chelsea, što bi bilo iznenađenje.

Kada bi se desilo takvo iznenađenje, onda bi mjesto u grupnoj fazi Lige prvaka zauzimao prvak natjecanja, dok bi Ajax igrao play-off. Tako bi svoj početak u ovom natjecanju pomaknuo i Dinamo.

No, računamo li da Dinamo sigurno na svoj put kreće od trećeg pretkola namijenjenog prvacima država, u kojem će sudjelovati 12 klubova, onda potencijalni protivnici mogu biti Crvena Zvezda, Qarabag, Legia, Maccabi Tel-Aviv, Molde...

Drugoplasirana momčad iz HNL-a pred nemogućom misijom u Ligi prvaka

U slučaju prolaska u play-off Dinamo bi za protivnike mogao imati klubove poput Astane, Slavije Prag, Ludogoretsa i Young Boysa.

Kada je riječ u drugoplasiranoj momčadi iz HNL-a, njen put do Lige prvaka djeluje kao nemoguća misija.

Naime, drugoplasirana momčad HNL-a igrat će protiv momčadi koje također nisu bile prvaci u svojim zemljama, a svoj put započet će u drugom pretkolu, gdje će sudjelovati još pet momčadi.

Tako će Osijek, Rijeka ili Lokomotiva za protivnika u drugom pretkolu imati nekog od sljedećih klubova: Viktoria Plzen, Rapid Beč ili PAOK.

Ako bi uspio proći u treće pretkolo namijenjeno klubovima koji nisu prvi u svojim državama, a u kojem će igrati osam klubova, hrvatski predstavnik bi tamo kao nove potencijalne protivnike, među ostalim, dobio Benficu, Dinamo Kyiv, Gent ili Krasnodar, a netko od svih navedenih protivnika također bi ga čekao u play-offu u kojem će se naći četiri kluba.

Zrinjski i Partizan potencijalni protivnici hrvatskim klubovima

Poznato je da eventualnim ispadanjem iz drugog pretkola Lige prvaka klub putuje u treće pretkolo Europa lige, odnosno da ispadanjem iz trećeg pretkola Lige prvaka igra play-off za Europa ligu, dok ispadanjem u play-offu za Ligu prvaka igra grupnu fazu Europa lige.

Bitno je naglasiti da ispadanjem iz nekog pretkola Lige prvaka za protivnike u kvalifikacijama u Europa ligi klubovi mogu imati samo one momčadi koje su također ispale iz kvalifikacija za Ligu prvaka.

Takvo je stanje u kvalifikacijama za Ligu prvaka, a sada na red dolaze kalkulacije za Europa ligu.

Osvajač Kupa Hrvatske svoj europski put počinje od trećeg pretkola Europske lige, dok će trećeplasirana, četvrtoplasirana i petoplasirana momčad krenuti od drugog pretkola.

U drugom pretkolu sigurno će biti Hajduk kao petoplasirana momčad HNL-a. On će biti nositelj u drugom pretkolu, kao i Rijeka ako bude igrala ovu fazu kvalifikacija Europa lige.

Rijeka može biti nositelj u trećem pretkolu Europa lige

Protivnici Hajduku i eventualno Rijeci u ovoj fazi, u kojoj će igrati 74 kluba (govorimo o dijelu u kojem ne sudjeluju klubovi koji su ispali iz prvog pretkola Lige prvaka), mogu biti klubovi poput Žalgirisa iz Litvanije, Motherwella iz Škotske, Anorthosisa s Cipra, Servettea iz Švicarske te Olimpije iz Slovenije.

Lokomotiva i Osijek neće biti nositelji u drugom pretkolu ako se plasiraju u ovu fazu kvalifikacija za Europa ligu. Jasno, oba kluba će preskočiti ovu fazu ako osvoje drugo mjesto u HNL-u i krenu od drugog pretkola Lige prvaka.

Naravno, Lokomotiva može preskočiti drugo pretkolo Europa lige i eventualnim osvajanjem Kupa Hrvatske, čime bi izravno izborila plasman u treće pretkolo Europa lige.

Međutim, u kojem god pretkolu krenu u Europa ligi ili Ligi prvaka, Osijek i Lokomotiva neće biti nositelji.

Tako bi već u drugom pretkolu Europa lige mogli igrati protiv Tottenhama, Basela, Copenhagena, Wolfsburga, Milana, Rangersa.... Od protivnika iz regije mjesto nositelja u drugom pretkolu imat će Partizan, kao i Zrinjski ako mostarski klub prođe prvo pretkolo u kojem je također nositelj. Partizan i Zrinjski također mogu biti protivnici Lokomotivi i Osijeku.

Pred Hajdukom težak put

Rijeka ima najveću šansu da u kvalifikacije za Europa ligu krene kao nositelj iz trećeg pretkola u kojem će se naći 52 kluba. Naime, Rijeka je trenutno drugi najbolji nenositelj iz trećeg pretkola i ako stigne do ove faze, a da pritom u drugom pretkolu ispadnu dva kluba koja se prema koeficijentima nalaze ispred nje, onda će ona u trećem pretkolu biti nositelj.

Jasno, Rijeka može automatski izboriti treće pretkolo Europa lige ako osvoji Kup Hrvatske. Isto važi i za Lokomotivu, samo što Lokosi nemaju šanse da budu nositelji.

Time bi Rijeka izbjegla Tottenham, Milan, Wolfsburg i slične klubove, kao i Partizan koji će eventualnim plasmanom u treće pretkolo također biti nositelj.

Šanse Hajduka da eventualnim plasmanom u treće pretkolo ponovno bude nositelj jako su male jer je tek osmi najbolji nenositelj. Njemu će tako eventualnim plasmanom prijetiti svi klubovi koje smo ranije nabrojali osim mostarskog Zrinjskog.

U play-offu Europa lige ne priključuju se novi klubovi (ponovno govorimo o dijelu u kojem ne sudjeluju klubovi koji su ispali iz prvog pretkola Lige prvaka), tako da hrvatski klubovi u ovoj fazi mogu imati slične protivnike kao u trećem pretkolu.

 
index Instagram400x230 youtube