Gastarbeiter najbolji strijelac HNL-a

Kakva je to završnica utrke za najboljeg strijelca bila. Prije utakmica 36. kola Mirko Marić imao je na kontu 19, Mijo Caktaš 18, a Antonio Mirko Čolak tek 16 golova.

No u senzacionalnom obratu upravo je napadač Rijeke odnio titulu najboljeg strijelca i nakon Tomislava Ercega (2005.), Leona Benka (2013.) i Andreja Kramarića (2015.) postao četvrti igrač kluba s Kvarnera s naslovom prvog topnika Prve HNL.

Prvi je u akciju krenuo Mijo Caktaš, zabio je dva pogotka u Zaprešiću i došao do brojke od 20 golova u prvenstvu. Mirko Marić bio je tada na 19, ali njegov je problem bio i što su mu za titulu prvog strijelca lige trebala dva gola protiv Lokomotive, jer HNS prema svojim propozicijama u slučaju da više igrača postigne isti broj pogodaka na kraju prvenstva (to se nikada u povijesti nije dogodilo u Prvoj HNL!) trofej za najboljeg strijelca daje igraču koji je imao manju minutažu. A Caktašova je bila manja od Marićeve...

No još je jedan lik vrebao iz prikrajka. Antonio Mirko Čolak bio je na 16 pogodaka, a odigrao je manje minuta od obojice konkurenata. I protiv Puljana je krenuo u misiju, tražio je četiri pogotka za prestižnu nagradu. Sva četiri uspješno je našao pa je i on došao do brojke 20. I Marić je potom zabio 20. protiv Lokomotive te je na tome i ostalo. Na kraju je redoslijed sljedeći; 1. Čolak 20 golova (2508 minuta), 2. Caktaš 20 golova (2803 minute), 3. Marić 20 golova (3057 minuta).

Čolak je imao zanimljiv put do Rijeke. U mlađim je kategorijama bio u Freibergu, Stuttgarter Kickersima, Hoffenheimu, Karlsruheu i Nürnbergu, dok je kao senior prošao još i kroz Kaiserslautern, Darmstadt i Ingolstadt uz jednu sezonu u Lechiji iz Gdanjska. Prošle je sezone u dresu Darmstadta u Bundesligi zabio dva gola Werderu te po jedan Bayeru i Borussiji Dortmund.

Rođen je 17. rujna 1993. u Ludwigsburgu, a godinu dana ranije njegovi su se roditelji i četiri godine stariji brat Jure doselili iz Hrvatske. Majka Marija je iz Ričica kod Imotskog, a otac Željko iz Gornje Ogorje, u općini Muć blizu Sinja. Došavši u Njemačku u vrijeme rata, krenuli su od nule, učili njemački i tražili posao. – Otac je igrao nogomet u Hrvatskoj, a i brat je ubrzo počeo, tako da sam i ja uz njega već s četiri godine – rekao je Čolak u jednom intervjuu za njemačke medije.

 

 

 
index Instagram400x230 youtube