Potopljeno selo kod Vrgorca: Do kuća samo gumenjacima

Stanovnici Kokorića pokraj Vrgorca proveli su još jednu besanu noć, boreći se s vodom koja dolazi iz nabujale rječice Betine i podzemnih tokova Žilinja.

Razina vode je od sinoć narasla za 45 centimetara, a kako nam kažu mještani koji su prilično uplašeni, ne vidi se kraj ovoj agoniji, jer vodostaj i dalje raste, a meteorolozi najavljuju nove kiše.

- Trenutno je pod vodom pet kuća, a dvadesetak ih je potpuno odječeno od svijeta. Neki od mojih susjeda taman su stavili nove kuhinje i sad se bore da izvade i spase namještaj. Svatko se bori na svoj način da spasi što se da spasiti, grade se zečiji nasipi, postavaljaju se cigle s "pur-pjenom", najloni...

No, ništa ne pomaže, jer voda raste iz sata u sat i prijeti da uđe još u dvije kuće. Međutim, u ovoj noćnoj mori posebno bi pohvalio pripadnike Hrvatske gorske službe spašavanja koji su cijelu noć uz nas, pune vreće pijeskom, donose hranu, iznose namještaj iz kuća...

Uz nas su i radnici "Vodoprivrede" koji su već nekoliko dana u selu, iznimno su vrijedni na prvoj crti obrane od poplave - ističe Branimir Pervan za Slobodnu Dalmaciju, dodajući da dubina vode pokraj njegove kuće iznosi oko 2,3 metra, i da iz kuće ne može bez malog gumenjaka.

Mještani Kokorića priskaču jedni drugima u pomoć, dobar susjed svakome zlata vrijedi. Potvrđuje to i drugi mještanin, malonogometaš Vojko Pervan.

- Ostavio sam sve po strani, idem pomoći prijatelju iznijeti stvari iz kuće. Ne pamtim ovo u zadnjih petnaestak godina.

Jutros sam prošao "putem života", do Vukšića, ali ne mogu se sada vratiti tom cestom, nego idem makadamom preko Višnjice - naglašava standardni igrač "Vrgorca", trostrukog viceprvaka Hrvatske.

Poslijednja izmjena danaUtorak, 08 Prosinac 2020 13:09
 
index Instagram400x230 youtube