Veleposlanika BiH, preko kojeg migranti dolaze u BiH, optužuju za ubojstvo Srba

Veleposlanik Bosne i Hercegovine u Pakistanu Sakib Forić, koji je glavni akter u aferi krivotvorenja viza za sumnjive pakistanske migrante, jedan je od ratnih zapovjednika Armije BiH koji je odgovoran za zločine nad srpskim civilima, tvrde obitelji žrtava.

Dragan Lalović, čiji se otac Mirko Lalović i dalje vodi kao nestao, priča za Kurir da je Forić, zahvaljujući političkim i vojničkim vezama, uspio da se izvuče od odgovornosti za otmicu i ubojstvo najmanje petorice Srba 1992, dok je bio zapovjednik u Sarajevu, piše Kurir.

- Moj otac Mirko Lalović, dvojica Brkića, otac i sin, Rajko Lalović i Milan Došlo odvedeni su 1992. u naselju kod Ilidže, kojim je zapovjedao Sakib Forić.

Nikad nije odgovarao

Nikada se ni za jednog od njih nije saznalo gdje su i kako su završili. Forić nikada nije odgovarao za to, iako nam je svima jasno da su i oni završili kao i masa Srba u to vrijeme. Odvedeni su i kao da nikad nisu ni postojali. Zločinci su politički i vojnički napredovali, pa su se, eto, preobukli i u veleposlanička odijela - kaže Lalović.

Tužiteljstvo BiH je tek 2011. uključilo ime Sakiba Forića u istragu generala Atifa Dudakovića i 20 zapovjednika u 5. korpusu Armije RBiH. Od utvrđivanja Forićeve odgovornosti nije bilo ništa, iako je on tijekom rata bio zapovjednik 17. krajiške brdske brigade. U međuvremenu je postao brigadni general na poziciji zamjenika zapovjednika Operativnog zapovjedništva Oružanih snaga BiH.

On je nedavno ponovo postao zanimljiv za tužitelja BiH, i to kao veleposlanik u Islamabadu, koji je, kako se sumnja, izdavao krivotvorene ulazne vize pomoću kojih je BiH praktično uvezla najmanje 3.000 sumnjivih migranata iz Pakistana.

Ostavka ministra

Ova afera dovela je do ostavke ministra sigurnosti Fahrudina Radončića, koji je, kao i srpski član Predsedništva Milorad Dodik, uporno upozoravao da 9.500 ilegalnih migranata iz Pakistana predstavlja ogromnu opasnost po sigurnost.

Poslijednja izmjena danaSubota, 06 Lipanj 2020 08:44
 
index Instagram400x230 youtube