Otvorena 3. međunarodna znanstveno-stručna konferencija Digitalizacija, arhiviranje, očuvanje i promocija nematerijalne kulturne baštine

3. međunarodna znanstveno-stručna konferencija Digitalizacija, arhiviranje, očuvanje i promocija nematerijalne kulturne baštine održava se u sklopu globalnih aktivnosti obilježavanja dvadesete godišnjice od donošenja Konvencije UNESCO-a o očuvanju nematerijalne kulturne baštine.
 
Jučer je u Širokom Brijegu svečano otvorena 3. međunarodna znanstveno-stručna konferencija Digitalizacija, arhiviranje, očuvanje i promocija nematerijalne kulturne baštine. Svečanost otvaranja upriličena je u hotelu Park, a Konferencija će trajati dva dana, 19. i 20. listopada 2023. godine. Prvi panel Konferencije pod nazivom Očuvanje nematerijalne kulturne baštine u lokalnim zajednicama na području Županije Zapadnohercegovačke posvećen je tradicijskoj kulturnoj baštini stanovnika s područja ove Županije kao dijela ukupnog europskog identiteta. Ovaj Panel ujedno je i podrška obilježavanju Dana europskog naslijeđa 2023.


Prigodnim riječima nazočnima se obratio predsjednik Vlade Županije Zapadnohercegoačke Predrag Čović, koji je istaknuo važnost održavanja ovakve jedne manifestacije: Obzirom kako Županija Zapadnohercegovačka već dugi niz godina strateški radi na potpori i razvoju kulture i zaštite kulturno-povijesne baštine, ovaj događaj je od iznimnog značaja za našu Županiju s više aspekata: kulturnog, društvenog i turističkog. Vlada ŽZH će i dalje svojim aktivnostima, u skladu sa zakonskim ovlastima, podupirati rad kulturnih ustanova, udruženja, manifestacija te važnih događaja od značaja za kulturu i baštinu na ovim prostorima, istaknuo je.

Konferenciju je proglasila otvorenom Anita Vlašić iz Federalnog ministarstva kulture i športa.


U suradnji Ureda Vlade ŽZH za europske integracije i Razvojne agencije Dubrovačko-neretvanske županije DUNEA, a u sklopu navedene Konferencije, u galerijskom prostoru Akademije likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu, organiziran je okrugli stol pod nazivom Očuvanje i promocija franjevačke materijalne i nematerijalne kulturno-povijesne baštine kroz razvoj i promociju Kulturne rute Franciscana. Projekt Franciscana financiran je sredstvima Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije RH kroz program prekogranične suradnje Republika Hrvatska – Bosna i Hercegovina, a riječ je o kulturnoj ruti koja povezuje franjevačke samostane, svetišta te s njima povezane kulturne institucije kao što su muzeji, galerije i knjižnice. Kulturna ruta Franciscana ima veliki potencijal za nominaciju kao prestižna kulturna ruta Vijeća Europe.

Okruglom stolu i panel raspravi nazočili su predsjednik Vlade Predrag Čović i dopredsjednica Vlade i ministrica financija Županije Zapadnohercegovačke Blagica Leko.

U uvodnom govoru, predsjednik Vlade ŽZH Predrag Čović naglasio je kako je upravo zahvaljujući franjevcima, koji su na ovim prostorima prisutni još od 13. stoljeća, očuvana kulturno-povijesna baština u Bosni i Hercegovini. Rekao je kako su franjevci širili prosvjetu i kulturu i bili su jedini učitelji i začetnici prvih književnih i znanstvenih djela te čuvari kulturno-povijesne baštine. Velika većina muzeja/galerija/zbirki u Bosni i Hercegovini nastala je i razvijala se u okviru franjevačkih samostana. Istaknuo je kako je prvi i najstariji muzej u Bosni i Hercegovini upravo Franjevački muzej Humac u Ljubuškom, ali da su se i u ostalim gradovima u Bosni i Hercegovini razvili muzeji u sklopu franjevačkih samostana.

Okrugli stol je aktualizirao temu materijalne i nematerijalne kulturno-povijesne baštine koja je povezana s djelovanjem franjevaca u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Crnoj Gori tijekom proteklih stoljeća. Panelisti su bili provincijal Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja Blažene Djevice Marije fra Jozo Grbeš, provincijal Franjevačke provincije sv. Križa – Bosna Srebrena fra Zdravko Dadić, povjesničar dr. sc. Anto Ivić i direktorica Centra za poduzetništvo Dubrovačko-neretvanske županije gđa Karmen Kutnjak.

Ovaj događaj bio je prigoda za konstruktivnu razmjenu gledišta i iskustava između uglednih stručnjaka, povjesničara i predstavnika javnih institucija koje su odgovorne za očuvanje i promociju kulturne baštine na ovim područjima.


Konferencija se nastavlja i danas održavanjem tematskih panela u Širokom Brijegu.

 
index Instagram400x230 youtube