Iz ljubuške rukometne povijesti: Mijo Tomić - kadetski prvak europe

U nedostatku sportski događaja u našem gradu odlučili smo se vratiti malo u povijest i prisjetiti se talentiranih igrača rukometnog kluba Izviđač, a većina njih u današnje vrijeme igra u jakim europskim ligama.

Tekstovi koje ćemo objavljivati već su doživjeli svoju promociju u Listu za promicanje kulture i športa "Akadem i ja", a uredništvo potpisuje profesor Goran Skoko.

Talenti - budućnost Izviđača: Mijo Tomić (kadetski prvak europe), intervju objavljen u časopisu "Akadem i ja" u travnju 2012. godine.

Odličan rad u Rukometnoj akademiji daje rezultate. RA Izviđač neprikosnovena je u prvenstvima mlađih uzrasta na prostorima BiH. Redovito za mlade reprezentacije Hrvatske i BiH nastupaju igrači ponikli u Akademiji. Jedan od onih koji je svojom igrom skrenuo pozornost na sebe je Mijo Tomić. Europski kadetski prvak s reprezentacijom Hrvatske, s nepunih osamnaest godina, prigrabio je dres prve momčadi. Mijo potječe iz sportske obitelji. Otac Srećko bio je vratae Izviđača i banjalučkog Borca, tako da za Miju i nije bilo dvojbe kojim se sportom baviti.

"Počeo sam prvo trenirati nogomet, no brzo sam se predomislio. Na nagovor trenera Slavena Tomića nogometnu loptu zamijenio sam rukometnom. Misilm da nisam pogriješio" - istakao je Mijo.

U Rukometnoj akademiji Izviđač prošli ste sve mlađe uzraste i osvojili sve što se može osvojiti?

"S RA Izviđač naosvajao sam se kadetskih i juniorskih prvenstava BiH. Vrijeme je, nadam se, i za seniorski naslov".

Niste ostali neprimijećeni, slijedio je poziv od izbornika kadetske reprezentacije Hrvatske Silvija Ivandije?

"Na kadetskom europskom prvenstvu u Crnoj Gori osvojili smo naslov prvaka. Pored mene, iz Izviđača su bili još trojica igrača: Mirko Herceg, Petar Mucić i Stjepan Čolak. Posebno bih iz te generacije istako dvojicu igrača koji danas nastupaju za Zagreb CO: Ante Kaleb i Luka Šebetić. Bili smo prava klapa i izvan terena. Godinu dana poslije bio sam pozvan na Svjetsko juniorsko prvenstvo u Argentini, ali zbog ozljede ramena nisam mogao nastupiti".

Trener Siniša Markota priključio Vas je prvoj momčadi, no pravu priliku dobili ste jod trenera Zdenka Grbavca?

"Nisam imao niti šesnaest godima kad me trener Markota poveo na Kupres na pripreme prve momčadi. Trener Zdenko Grbavac je jako dobro poznavao moje kvalitete jer me je trenirao i u mlađim uzrastima Izviđača. Slobodno mogu reći da je on jedan od najzaslužnijih za moju dosadašnju karijeru".

Kormilo Izviđača preuzeo je poznati hrvatski stručnjak Ilija Puljević. Rezultati Skauta u SEHA ligi su prosječni, no u kluba vjeruju da se ove sezone može do naslova prvaka?

"SEHA liga je dosta jaka, ali mislim da smo mogli postići puno bolje rezultate. Za trenera Puljevića imam samo riječi hvale. Treninzi su raznoliki, odlično radimo i vjerujem da ćemo pravu formu doseći do doigravanja za prvaka BiH".

Za Vas su već pokazali interes neki klubovi. Planovi i ambicije?

"Prvo da završim školu, a za rukomet ima vremena. Zasada mi je u iIzviđaču odlično".

Poslijednja izmjena danaPetak, 15 Svi 2020 09:04
 
index Instagram400x230 youtube