Iz ljubuške rukometne povijesti: Josip Perić - uspješan sportaš i učenik

U nedostatku sportski događaja u našem gradu odlučili smo se vratiti malo u povijest i prisjetiti se talentiranih igrača rukometnog kluba Izviđač, a većina njih u današnje vrijeme igra u jakim europskim ligama.

Tekstovi koje ćemo objavljivati već su doživjeli svoju promociju u Listu za promicanje kulture i športa "Akadem i ja", a uredništvo potpisuje profesor Goran Skoko.

Talenti - budućnost Izviđača: Josip Perić (uspješan sportaš i učenik), intervju objavljen u časopisu "Akadem i ja" u rujnu 2009. godine.

Drugu godinu zaredom kadetski prvaci BiH su rukometaši Rukometne akademije Izviđač.

Imena kao što su Josip Perić, Mirko Herceg, Stjepan Čolak, Petar Mucić, Ivan Džolić, Krešimir Nižić i ostali garantiraju svijetlu budućnost rukometa u Ljubuškom.

Glavni pokretač svih akcija, organizator igre, mozak ekipe momčadi u ovom sastavu je Josip Perić.

Već sedmu godinu intezivno trenirate rukomet?

S nepunih deset godina kod profesora Ferde Mikulića počeo sam s prvim treninzima. Dugo sam dvojio između nogometa i rukometa no Svjetsko prvenstvo u Tunisu, odlične igre Hrvatske reprezentacije i rukometna euforija koja je vladala u to vrijeme utjecali su na to da se ipak odlučim za rukomet. Mislim da nisam pogriješio.

Vaša generacija kao da je predodređena za uspjeh? Zadnje tri godine nemate ravnopravne protivnike na prostorima BiH?

U sezoni 2006./07. kao Mlađi kadeti bili smo drugi, a zatim dvije godine zaredom u kadetskom uzrastu osvajamo dva naslova prvaka BiH. Ja sam dva puta proglašen najboljim igračem prvenstva (2006./07. i 2007./08.), dok je ove godine to laskavo priznanje pripalo mom kolegi iz momčadi Mirku Hercegu.

S petnaest godina trener Vladim Petrov priključuje Vas prvoj momčadi Izviđača?

Odradio sam kompletne pripreme s prvom momčadi i na turniru "Ljubuško ljeto 2008." debitirao za prvi sastav Izviđača. Tijekom prvenstva treneri Petrov i Kuček redovito su mi davali određenu minutažu u igri. Mislim da nisam razočarao.

Prošlom sezonom Skauti se ne mogu pohvaliti. Skromno šesto mjesto čini se da je ispod razine Izviđača?

Imali smo najmlađu momčad u ligi. Dosta smo oscilirali u igri, što se odrazilo i na rezultat. Najviše žalim za porazom u polufinalu Kupa od Sloge iz Doboja. Već su nas svi vidjeli u finalu sa sarajevskom Bosnom, no tu utakmicu smo odigrali ispod svojih mogućnosti.

Što možemo očekivati od Izviđača u narednoj sezoni?

Okosnica momčadi od prošle sezone ostala je na okupu. Godinu dana smo iskusniji, pojačali smo se s nekoliko mladih perspektivnih igrača (braća Burić, Suhonjić), a tu je i novi trener Siniša Markota. Ambicije Izviđača su uvijek iste, borba za vrh.

Kadetski ste reprezentativac Hrvatske?

U četvrtom mjesecu izbornik Silvijo Ivandija pozvao me na pripreme kadetske reprezentacije u Dugo Selo. Vjerujem kako i ubuduće pozivi neće izostati.

Perić je još doodao:

Bio sam u selekciji Herceg-Bosne koja je bila sparing-partner Hrvatskoj reprezentaciji u pripremama za Olimpijske igre u Pekingu. Igrati protiv Balića, Metličića, Vorija i drugih zvijezda Hrvatske reprezentacije bilo mi je posebno zadovoljstvo.

Josip Perić odličan je učenik Ekonomske škole u Ljubuškom. Tko kaže da sport i škola ne mogu skupa?!

Poslijednja izmjena danaSrijeda, 06 Svi 2020 19:12
 
index Instagram400x230 youtube