Iz ljubuške rukometne povijesti: Mirko Herceg - najmlađi kapetan HRK Izviđač

U nedostatku sportski događaja u našem gradu odlučili smo se vratiti malo u povijest i prisjetiti se talentiranih igrača rukometnog kluba Izviđač, a većina njih u današnje vrijeme igra u jakim europskim ligama.

Tekstovi koje ćemo objavljivati već su doživjeli svoju promociju u Listu za promicanje kulture i športa "Akadem i ja", a uredništvo potpisuje profesor Goran Skoko.

Talenti - budućnost Izviđača: Mirko Herceg (najmlađi kapetan HRK Izviđač), intervju objavljen u časopisu "Akadem i ja" u travnju 2009. godine.

Činjenica da je Izviđač rasadnik talenata svima je dobro poznata.  Rijetko koji klub može se pohvaliti da su u njegovim redovima ponikli i stekli afirmaciju imena kao što su: Alilović, Buntić, Terzić, itd.

Ipak, jedno ime treba dobro zapamtiti. Riječ je o kapetanu Izviđača, kadetskom reprezentativcu Hrvatske - Mirku Hercegu.

Iako mu je samo sedamnaest godina, svojom ozbiljnošću i zalaganjem na terenu primjer je drugima. Rukomet je počeo igrati još u osnovnoj školi.

‘’Već u četvrtom razredu osnovne škole počeo sam trenirati rukomet kod trenera Miodraga Čoline. Iz te generacije nas nekoliko je danas u prvoj momčadi.’’

Prvom sastavu priključeni ste sa šesnaest godina?

‘’Prošle godine na Kadetskom prvenstvu BiH uvjerljivo smo osvojili prvo mjesto. Iz tog sastava prvoj momčadi trener Glavaš, osim mene, priključio je Josipa Perića, Petra Mucića, Krešimira Nižića, Ivana Džolića i Stjepana Čolaka. Mogu igrati na svim mjestima u vanjskoj liniji, a najbolje se snalazim na poziciji desnog vanjskog.’’

Iako je bilo iskusnijih igrača, trener je ipak Vama dodijelio kapetansku traku?

‘’To je bila odluka igrača. Trener Izviđača u to vrijeme, Vladimir Petrov, složio se s tom odlukom.’’

Izviđaču ove sezone i ne cvjetaju ruže. Od kluba koji je igrao zapaženu ulogu u Europi uvijek se očekuje više?

‘’Imamo najmlađu momčad u ligi, sklonu oscilacijama. Kako vrijeme bude odmicalo, i naše igre bit će bolje. Dobro smo odradili pripreme, atmosfera u momčadi je odlična, tako da vjerujem da možemo dohvatiti peto mjesto, koje nam omogućava nastup u Europi.’’

Pored toga što je izvrstan sportaš, Mirko je odličan učenik trećeg razreda Gimnazije Ljubuški i uzoran polaznik Rukometne akademije.

Za njega profesori imaju samo riječi hvale.

Poslijednja izmjena danaPonedjeljak, 04 Svi 2020 10:15
 
index Instagram400x230 youtube