Iz ljubuške rukometne povijesti: Marin Primorac - Rukomet to je moj život

Istaknuto Iz ljubuške rukometne povijesti: Marin Primorac - Rukomet to je moj život

U nedostatku sportski događaja u našem gradu odlučili smo se vratiti malo u povijest i prisjetiti se legendi rukometnog kluba Izviđač.

Tekstovi koje ćemo objavljivati već su doživjeli svoju promociju u Listu za promicanje kulture i športa "Akadem i ja", a uredništvo potpisuje profesor Goran Skoko.

Legende Izviđača - Marin Primorac (rukomet - to je moj život), intervju objavljen u časopisu "Akadem i ja" u listopadu 2012. godine.

Iako ima 46 godina, još uvijek djeluje kao mladić koji bi bez ikakvih problema mogao igrati za prvu momčad Izviđača.

Cijeli život Marin Primorac posvetio je rukometu, kao igrač, trener ili sudac. Marinu je najteže bilo odlučiti kojim se sportom baviti. Otac Marko, profesor tjelesnog odgoja, bio je uspješan nogometni vratar, odličan rukometaš te košarkaški trener?

U Ljubuškom je ipak rukomet sport broj jedan, što je i prevagnulo u mom izboru. S prvim treninzima počeo sam s 13 godina kod trenera Zlatana Lukende. U toj generaciji bili su: Zdenko Grbavac, Stojan Grbavac, Đino Spajić, Ivica Gašpar, Zoran Čolina, Mladen Anić...

Svi uspjesi Izviđača osamdesetih godina vezani su uz Vaše ime?

Trener Novković gurnuo me u vatru, u prvi tim. Imali smo sjajnu momčad, izborili ulaz u Jedinstvenu republičku ligu, bili korak do Druge lige Jugoslavije, no skromni uvjeti glavni su razlog što nismo napravili više.

Nakon Domovinskog rata jedan ste od glavnih igrača obnovljenog Izviđača?

Skupili smo ponovno sjajnu momčad (Mladen Škorput, Mirko Nikolac, Dario Mikulić...) Po prvi put 1998. godine Izviđač je u Kupu gradova nastupio u Europi protiv Lovćena s Cetinja. Rukomet sam aktivno igrao do svoje 33. godine života, kada sam zbog obveza prema poslu morao završiti igračku karijeru.

Po završetku igračke karijere posvećujete se sudačkom i trenerskom pozivu?

S kolegom Goranom Sušićem bio sam među tri najbolja sudačka para u BiH. Još aktivno mogu suditi četiri godine. Što se tiče trenerskog poziva, radio sam tri godine s mlađim uzrastima Izviđača.

Redovito pratite sve utakmice Izviđača?

Moja generacija je igrala srcem, s puno više ljubavi nego ovi danas. Izviđač ima mladu perspektivnu momčad tako da za budućnost ne treba brinuti. Svakako treba istaći i odličan rad u Rukometnoj akademiji s mlađim uzrastima. Sve je veći broj domaćih igrača u prvoj momčadi kao i u raznim selekcijama Hrvatske i BiH.

Poslijednja izmjena danaPonedjeljak, 04 Svi 2020 10:16
 
index Instagram400x230 youtube