Iz ljubuške rukometne povijesti: Đino Spajić - Mi smo igrali srcem

Istaknuto Iz ljubuške rukometne povijesti: Đino Spajić - Mi smo igrali srcem

U nedostatku sportski događaja u našem gradu odlučili smo se vratiti malo u povijest i prisjetiti se legendi rukometnog kluba Izviđač.

Tekstovi koje ćemo objavljivati već su doživjeli svoju promociju u Listu za promicanje kulture i športa "Akadem i ja", a uredništvo potpisuje profesor Goran Skoko.

Legende Izviđača - Đino Spajić (mi smo igrali srcem), intervju objavljen u časopisu "Akadem i ja" u travnju 2013. godine.

Godinama se igra Izviđača zasnivala na čvrstoj obrani i brzim kontrama. Ubojita krila sa širokim repertoarom šuteva bili su zaštitni znak Skauta.

Hladnokrvnost, lucidnost i nepredvidivost krasili su desno krilo Izviđača - Đinu Spajića.

Vaš prvi sport bio je košarka, no nije Vam mnogo trebalo da se ipak opredijelite za rukomet?

U košarkaškom klubu nije bilo organizirana rada s mlađim uzrastima pa sam na nagovor prijatelja Zorana Čoline počeo trenirati rukomet u Izviđaču. Bila je to generacija Marina Primorca, Zdenka Grbavca, Stojana Grbavca, Ivice Gašpara...

S nepunih šesnaest godina debitirali ste za prvu momčad?

Trener Mirko Novković priključio me prvoj momčadi. Izviđač je igrao najbolji rukomet u Republičkoj ligi BiH. Na mojoj poziciji desnog krila bio je neprikosnoven Samir Konjhodžić tako da me trener često stavljao na poziciju desnog beka.

Dvije sezone proveli ste i u Mehanici iz Metkovića?

U Metković sam stigao na poziv Mojmira Majića. Mehanika se natjecala u Drugoj ligi Jugoslavije. Igrao sam zajedno sa sadašnjim izbornikom Hrvatske reprezentacije Slavkom Golužom, Nikšom Kalebom, Jerkovićem...

Po završetku Domovinskog rata sastavni ste dio momčadi obnovljenog Izviđača?

Ne dugo. Na jednom turniru u Sarajevu, na utakmici protiv Split Brodomerkura, ozlijedio sam koljeno, što je ujedno bio i kraj moje igračke karijere. Pokušavao sam se vratiti nakon ozljede, no nije išlo. U 29. godini prestao sam s aktivnim igranjem. Nažalost, nisam uspio zaigrati u novoj dvorani u Ljubuškom koja je tada bila u izgradnji.

Iskušali ste se i u trenerskom pozivu?

Dvije sezone, od 1994. do 1996. trenirao sam juniore Izviđača. Današnji reprezentativac Hrvatske Denis Buntić odskakao je u toj generaciji.

Danas ste daleko od rukometa, bavite se privatnim biznisom (fotografska radnja), no vrlo ste čest gost Izviđačevih utakmica?

Izviđač ima mladu i perspektivnu momčad koja ima potencijala, ali u moje vrijeme igralo se nekako više srcem. Svi smo to voljeli, bili smo veća klapa.

Rukometna akademija?

Pun pogodak. Pa tko se može pohvaliti da ima toliko mladih koji treniraju rukomet, a da se usto i educiraju iz različitih sfera života?!

Đinina djeca, Anja i Damir također su u rukometu. Anja trenira i igra u ĆRK Ljubuški, dok je Damir kadet RA Izviđač.

 

Poslijednja izmjena danaPonedjeljak, 04 Svi 2020 10:16
 
index Instagram400x230 youtube