Povijesne crtice nastupa RK Izviđač u Republičkoj ligi BiH 1988/89. godine

Rukomet u Ljubuškom započeo se igrati u Gimnaziji, pa je tako 1956. godine osnovan i klub. Tadašnji klub, kao i većina klubova u to vrijeme, nosio je ime ORK (omladinski rukometni klub) Partizan Ljubuški.

Formiranjem sekcije izviđača u općini kao i u drugim mjestima, a obzirom da su članovi tadašnjih izviđača bili i igrači kluba, klub je 1967. godine dobio ime ORK Izviđač. Od 1967. godine do danas sa različitim predznakom ORK - RK – HRK, Izviđač nije mijenjao ime. Prva prvenstva su se odvijala na prostorima Hercegovine i južne Dalmacije, tako da se ta liga zvala Hercegovačko-dalmatinska liga. Važno je napomenuti da je u toj ligi sudionik bila tadašnja RK Mehanika, koja se uključila i formirala 1963. godine.

Poslije ove lige Izviđač je sudjelovao u Hercegovačkoj, a zatim u Bosansko - hercegovačkoj ligi u kojoj su bili klubovi iz Gornjeg i Donjeg Vakufa, Travnika, Viteza, Zenice, Goražda, Rogatice i sarajevski klubovi koji su svi zajedno činili južnu skupinu.

U ovim godinama natjecanja, ovisno od organizacije u klubu, rezultati su bili promjenjivi, ali se nikada nije ispadalo iz ovih liga, osim što je klub sedamdesetih godina upao u krizu i čak se prestao natjecati. Ubrzo se ponovno organizirao i nastavio s natjecanjem, te je 1986. godine dosegnuo vrhunac u postojanju i postao članom jedinstvene rukometne lige Bosne i Hercegovine. To je bila najjača liga u tadašnjoj Bosni i Hercegovini i treći rang natjecanja u bivšoj državi, a mi vam u prilogu donosimo pregled lige u natjecateljskoj sezoni 1988/89..

Klub je svoje utakmice igrao na Centru malih športova u Ljubuškom, a tribine su uvijek bile ispunjene. RK izviđač je te sezone završio natjecanje na šestom mjestu prvenstvene ljestvice, a učinak "Skauta" bio je (22 [10 2 10] 488:495 [22]). Najbolji strijelac Izviđača je bio Mirko Nikola s 134 postignuta pogotka. Za Izviđača su tada nastupali: Škorput, Rezić, Petrović (vratari), Nikolac, H. Konjhodžić, Primorac, Spajić, S. Grbavac, Sušac, Gašpar, Z.Grbavac, Herceg, S.Konjhodžić, Rezić, Kozina.

IMG_20200203_181433.jpg

Poslijednja izmjena danaUtorak, 04 Veljača 2020 22:12
 
index Instagram400x230 youtube