Izviđač dao preko 30 reprezentativaca BiH i Hrvatske

Istaknuto Izviđač dao preko 30 reprezentativaca BiH i Hrvatske

Tijekom reprezentativnih natjecanja u rukometu, grad koji se najviše spominje u medijima zasigurno je Ljubuški.

Dakako s razlogom, jer u gradu podno kule herceg Stjepana i njegovom sportskom ponosu - Izviđaču, kroz posljednja dva desetljeća stasao je veliki broj reprezentativaca Hrvatske i Bosne i Hercegovine.
 
Ove godine, nastupom obje reprezentacije, Izviđač je došao do rekordne brojke od 14 igrača koji su ponikli ili su se tijekom karijere afirmirali u najboljoj školi rukometa u BiH i šire.
 
Izbornik BiH Bilal Šuman na Euro je poveo bivše "Skaute" braću Benjamina i Senjamina Burića, Mirsada Terzića, Nikolu Prcu, Josipa Perića, Dejana Malinovića, Ivana Karačića, Marina Vegara i Mirka Hercega, dok je Lino Červar među kauboje uvrstio Marina Šegu, Davida Mandića, Željka Musu, Josipa Šarca i Mateja Hrstića.
 
Zaista impresivna zvuči brojka od 33 igrača koji su ponikli među "Skautima", a koji su u posljednjih dvadeset godina branili boje Hrvatske i BiH, a među njima, Izviđač je dao i dvojicu reprezentativaca Crne Gore, piše IKS Portal.
 
Ljubuški je oduvijek bio rasadnik talenata u kojem su rađane i odgajane brojne uspješne rukometne generacije i igrači dviju reprezentacija: Josip Ereš, Ivan Milas, Josip Perić, Mirko Herceg, Marin Vegar, Ivan Miličević (BiH); Denis Buntić, Mirko Alilović, Marko Matić, Željko Musa, David Mandić, Matej Hrstić i Josip Šarac (Hrvatska).
 
Za obje seniorske reprezentacije igrao je Tomislav Nuić, a Ljubušaci među domaće slobodno mogu uvrstiti i Međugorca Marina Šega te Krunoslava Jurića, rođenog Konjičanina koji je rukometnu karijeru proveo u Izviđaču.
 
Osim Ljubušaka, u Izviđaču su u posljednjih dvadeset godina igračku zrelost stekli i brojni drugi sadašnji i bivši reprezentativci BiH s područja cijele države: Nermin Bašić (Zavidovići), Mirko Sušić  (Čapljina), Dragan Ćavar (Međugorje), Željko Rezdeušek (Travnik), Darko Martinović i Vedran Delić (Mostar), Mirsad Terzić (Priboj, Srbija), Ivan Karačić (Mostar), Adnan Haramandić (Zenica), Nikola Prce (Čapljina), braća Benjamin i Senjamin Burić (Maglaj), Dejan Malinović (Banja Luka), Husein Salkić (Gračanica), Adnan Šabanović (Zavidovići).
 
Uz nabrojane reprezentativce dvije države, spomenuli smo i dvojicu "đetića". Radi se o Vasiliju Kaluđeroviću i Božidaru Lekoviću.
 
Iz nabrojanog popisa da se zaključiti kako ljubuški Izviđač već dva desetljeća "servisira" dvije reprezentacije. Također, i kroz mlađe dobne skupine Hrvatske i BiH prošlo je na desetke Ljubušaka, a taj kontinuitet se i dalje nastavlja.
 
Međutim, u posljednje vrijeme "Skautima" "ne cvjetaju ruže". SEHA liga u Ljubuškom više se ne igra, a aktualni prvaci u domaćem prvenstvu ove sezone bilježe tek prosječne rezultate. Razlog tome ponajviše leži u financijskoj situaciji kluba.
 
Uspjesi "Skauta" izrasli su iz entuzijazma pojedinaca i grada. Za europske i svjetske rezultate kluba potrebna je potpora države. Izviđač zaslužuje da mu se i Hrvatska i BiH oduže. On će im sigurno vratiti novim Alilovićima, Buntićima, Mandićima, Burićima, Nuićima, Terzićima...
Poslijednja izmjena danaPetak, 24 Siječanj 2020 16:25
 
index Instagram400x230 youtube