Dogodilo se na današnji dan, 1. prosinca... [Prva tiskana priča o Sherlocku Holmesu]

Prva tiskana priča o Sherlocku Holmesu, uhapšena Rosa Parks zbog vožnje autobusom, Antarktika dobila status zaštićenog kontinenta, službeno priznat virus AIDS-a (Svjetski dan borbe protiv AIDS-a), prokopan tunel ispod La Manchea...

Predsjednički izbori u SAD nekad su bili bitka više osoba, pa su tako 1824. godine na današnji dan članovi Predstavničkog doma Kongresa morali birati predsjednika između Johna Q. Adamsa, Andrewa Jacksona, Williama Crawforda i Henryja Claya jer niti jedan nije dobio potreban broj glasova stanovnika za pobjedu. Kongres je na kraju izabrao Johna Q. Adamsa za predsjednika SAD.

Pravi fanovi znaju da je prvi dan prosinca 1887. godine donio svijetu jednog od najzanimljivijih fiktivnih junaka, Sherlocka Holmesa. Prva tiskana priča o genijalnom detektivu bila je „A Study in Scarlet".

Tek je pedeset i četiri godine prošlo od hapšenja Rose Parks, Afroamerikanke koja je u svom rodnom Montgomeryju u Alabami izazvala sablazan kad je sjela na prednje sjedalo u autobusu, koje je bilo rezervirano za bijelce. Hapšenje Rose Parks izazvalo je žestoke reakcije koje su, nakon godina borbe, rezultirale jednakim pravima svih stanovnika SAD.

Na današnji dan obilježava se Svjetski dan borbe protiv AIDS-a, jer je 1. prosinca 1981. godine prvi put službeno priznato postojanje virusa koji uzrokuje tu bolest. Pretpostavlja se da je virus nastao još krajem 19. ili početkom 20. stoljeća u Africi, no oblik epidemije poprimio je tek sredinom ili krajem 1970-tih. Procjenjuje se da je između 1981. i 2007. virus ubio više od 25 milijuna ljudi, a svake godine nastavlja ubijati više od dva milijuna, od čega oko 76 % u Africi južno od Sahare. Ukupni broj zaraženih procjenjen je 2009. na 33.4 milijuna. Osobito je tragična činjenica da godišnje od AIDS-a umire i do 330,000 djece. Crvena vrpca simbolizira solidarnost s oboljelima od AIDS-a.

Četiri godine nakon toga dvanaest je zemalja, uključujući SAD, potpisalo ugovor kojim je Antarktika dobila status zaštićenog kontinenta, bez ičije vojne prisutnosti. A 1997. godine na današnji je dan počeo sastanak više od 150 zemalja u Kyotu, gdje je nakon deset dana pregovora potpisan Protokol iz Kyota koji regulira emisije štetnih plinova.

Pred deset godina nastala je najveća svjetska tvrtka spajanjem naftnih divova Exxona i Mobila, koja je ovog mjeseca u jednom trenutku prepustila prvo mjesto Volkswagenu, što je trajalo samo pola sata.

Prokopavanje tunela ispod La Manchea započelo je još 1988. godine. Istovremeno se kopalo s francuske i britanske strane, pomoću 11 bušilica. Dana 30. studenog strojevi s dviju strana došli su u blizinu jedan drugog. Prokopana je rupa promjera 5 cm koja je spojila francusku i britansku stranu. Na današnji su dan, pod pratnjom medija, britanac Graham Fagg i francuz Phillippe Cozette svečano prokopali prolaz između Velike Britanije i Francuske. Za početak prometa tunelom moralo je proći još nekoliko godina dok nije izgrađena sva infrastruktura. Tunel su svečeno otvorili britanska kraljica Elizabeta I. i francuski predsjednik François Mitterrand 6. svibnja 1994. godine. Za vrijeme gradnje tunela umrlo je deset ljudi.

Ostali događaji na današnji dan:

1521 – Umro papa Leon X.

1866 – Umro George Everest

1913 – Prva proizvodnja na traci u Fordu

1918 – Proglašena Kraljevina SHS

1919 – Prva žena u britanskom parlamentu

1935 – Rođen Woody Allen

1955 – Rasistički incident s Rosom Parks u SAD-u

1960 – Paul McCartney deportiran iz Hamburga

1981 – Pad jugoslavenskog zrakoplova na Korzici

1988 – Benazir Bhutto postala premijerka Pakistana

2009 – Stupio na snagu Lisabonski ugovor

Izgleda da je današnji dan kao stvoren za muzičke kreativce, jer je desetak velikih ruskih i francuskih kompozitora rođeno prvog dana prosinca. Osim njih, rođendan slavi i Woody Allen, zatim komičar Richard Pryor, tehnološki vizionar i trendsetter Nicholas Negroponte, šef laboratorija MIT-a i Bette Midler, a bilo je i zločestijih tipova, poput najpoznatijeg kolumbijskog trgovca kokainom Pabla Escobara.

 
index Instagram400x230 youtube