Dogodilo se na današnji dan, 2. prosinca... [Napoleon se okrunio za cara]

Napoleon se okrunio za cara, obavljena prva kontrolirana nuklearna reakcija, Senat raspustio McCarthyjevu komisiju, iskrcavanje Fidela Castra i Che Guevare na Kubu...

Nije lako biti papa, a jedan od boljih dokaza za tu tvrdnju je posao koji je na današnji dan 1804. godine morao obaviti papa Pio VII. Naime, nakon dugog opiranja, okrunio je Napoleona Bonapartea za cara Francuske. Devetnaest godina kasnije, preko oceana, američki predsjednik James Monroe (da, onaj po kojem je poznata MM uzela prezime) predstavio je svoju poznatu doktrinu sprječavanja širenja europskih zemalja na zapadnu hemisferu.

Svega par godina prije nego što je Abraham Lincoln ukinuo ropstvo, poznati borac za prava robova John Brown obješen je zbog svog napada na Harper's Ferry.

Drugi svjetski rat tek se zahuktavao 1942. godine, a već se mogao nazrijeti kraj. Naime, na današnji dan te godine na Sveučilištu u Chicagu uspješno je pokazana prva kontrolirana nuklearna reakcija, koja je niti tri godine kasnije našla svoju strašnu primjenu u bombama bačenima na Hiroshimu i Nagasaki.

No, bilo je i sretnijih trenutaka, a najviše su odahnuli Amerikanci 1954. godine kada je Senat napokon spriječio daljnji progon vještica koji je provodio republikanski senator iz Wisconsina, zloglasni Joseph R. McCarthy.

Na današnji su se dan kubanski revolucionari predvođeni Fidelom Castrom iskrcali na Kubi, okončavši tako period egzila koji su proveli u Meksiku i započevši novu fazu revolucionarne borbe na otoku. U Meksiku je Castro bio od kad je morao pobjeći s Kube nakon prvog pokušaja napada na režim Fulgencia Batiste. U Meksiku se upoznao s Ernestom Che Guevarom, argentinskim revolucionarom i počeo pripremati planove za povratak na Kubu i rušenje tamošnjeg režima. Vježbali su ratne vještine i nabavili brod kojim će otići na Kubu. Bila je to američka jahta imena Granma (skraćeno od Grandmother, po baki bivšeg vlasnika). U tu jahtu dužine 18 metara i kapaciteta 12 osoba ukrcao se u meksičkom gradu Tuxpanu Fidel Castro, njegov brat Raul, Che Guevara i još 79 revolucionara. Uputili su se prema Kubi, putem skoro potonuvši zbog pretjeranog opterećenja broda. Na današnji su se dan iskrcali na plaži Las Coloradas u nepristupačnom dijelu Kube. Uskoro ih je napala Batistina vojska pa je većina izginula. Preživjelih dvadesetak povuklo se u planinu Sierra Maestra i od tamo započelo dugotrajni gerilski rat, koji će dovesti do pobjede tek tri godine kasnije. Jahta Granma kubanski je revolucionarni simbol, a dan kad je izvršeno iskrcavanje proglašen je danom kubanskih oružanih snaga.

Pred dvadeset šest godina medicina je uspjela napraviti malo čudo, jer je Barney Clark postao prvi čovjek s ugrađenim umjetnim srcem, a šest godina kasnije muslimanske su zemlje dobile prvu premijerku u povijesti, kada je Benazir Bhutto postala prva dama Pakistana.

Ostali događaji na današnji dan:

1805 – Bitka kod Austerlitza

1823 – Proglašena Monroeova doktrina

1848 – Franjo Josip postao car

1908 – Ustoličen posljednji kineski car

1917 – Ruska predaja u Brest-Litovsku

1942 – Prva samoodrživa nuklearna lančana reakcija

1982 – Ugrađeno prvo umjetno srce

2001 – Enron proglasio bankrot

Što se tiče rođendana, na današnji je dan rođen jedan od kontroverznijih autora prema čijim su djelima nastali neki od klasika filmske industrije, Grk Zorba i Posljednje Kristovo iskušenje, Nikos Katzantsakis. Poznati novinski magnat, inspiracija za građanina Kanea, Randolph Hearst također bi danas slavio rođendan, kao i Gianni Versace, tenisačica Tracy Austin i njena uspješnija kolegica s ovih prostora Monica Seleš. Rođendane danas slave i pop pjevačice Britney Spears i Nelly Furtado.

 
index Instagram400x230 youtube