Dogodilo se na današnji dan, 30. studenoga... [Prva međunarodna nogometna utakmica]

Kleopatra počinila samoubojstvo, prva međunarodna nogometna utakmica, počela gradnja prvog podvodnog tunela u Chicagu, poslana prva slika preko oceana radio signalom, meteorit pogodio ženu...

Na današnji dan 30. godina prije Krista samoubojstvo je počinila egipatska kraljica Kleopatra. Bila je grčkog podrijetla i dolazila iz dinastije Ptolomejevića, a poznata je po svojim zavodničkim sposobnostima kojima je uspjela pridobiti naklonost i potporu Gaja Julija Cezara. Uz nju se vezuju mnoge afere i teorije zavjera. Sigurno je tek da je njenim samoubojstvom na nekoliko stoljeća nestala samostalna egipatske država.

Prva službena međunarodna utakmica u nogometu odigrana je na današnji dan prije 139 godina, između reprezentacija Škotske i Engleske. Dogodilo se to u gradiću Particku pokraj Glasgowa u Škotskoj, pred gledateljstvom od oko 4000 ljudi. Rezultat je bio 0-0. Datum je bio znakovit, jer na današnji dan pada dan sv. Andrije, sveca zaštitnika Škotske. Na taj je dan u Škotskoj nacionalni praznik. Englezi su nosili bijele dresove, a Škoti plave, slično kao i danas. Razlika u odnosu na današnji nogomet bilo je to što golovi nisu imali prečku (gredu), nego samo traku koja je označivala gornji dio gola. Škoti su igrali u formaciji 2-2-6, a Englezi 1-1-8.

Izgradnja prvog američkog podvodnog tunela započela je na današnji dan 1866. u Chicagu. Nakon tri godine rada dovršena je prometna cijev ispod rijeke, a troškovi izgradnje popeli su se na tada visokih 500.000 dolara. Tunel je imao dva traka i poseban dio za pješački prijelaz, no tek 1907. dopušten je redovit automobilski promet.

Godine 1924. poslana je prva prekooceanska slika putem radio signala. Richard H. Ranger izumio je uređaj pomoću kojeg se bežično mogu slati poruke na velikim udaljenostima i njegov se izum smatra ključnium u razvoju telefaksa kakvog danas poznajemo. Slika predsjednika Calvina Coolidgea usješno je poslana iz New Yorka u London, ali je komercijalna upotreba uređaja uslijedila tek nakon dvije godine.

Jedan od najvećih političara 20. stoljeća, Winston Leonard Spencer Churchill, rodio se 30. studenoga 1874. Bio je jedan od rijetkih koji su digli glas upozorenja kada su u Njemačkoj vlast preuzeli nacisti na čelu s Adolfom Hitlerom, a najpoznatiji je kao premijer Velike Britanije tijekom Drugog svjetskog rata. Osvojio je 1953. Nobelovu nagradu za književnost zahvaljujući knjigama u kojima je opisao modernu englesku i svjetsku povijest. Godine 2002. godine izabran za najvećeg Britanca u povijesti u anketi 100 najvećih Britanaca.

Na današnji se dan dogodio prvi zabilježeni slučaj u povijesti da je meteorit iz svemira pogodio ljudsko biće. To se dogodilo u gradiću Sylacauga u Alabami, u 14 sati i 46 minuta po lokalnom vremenu. Meteorit veličine grapefruita probio je krov drvene kuće, odbio se od drvenog radio uređaja i pogodio u bok ženu koja se odmarala na kauču. Ona se zvala Ann Elizabeth Hodges i imala je 31 godinu. Nije teško ozlijeđena udarom, jer je prolaz kroz krov dovoljno usporio meteorit. Riječ je bila o kamenom meteoritu hondritskog tipa. Američko zrakoplovstvo poslalo je helikopter po meteorit i uzelo ga, no suprug ozlijeđene žene unajmio je odvjetnika da vrati kamen. Vlasnik kuće također je smatrao da meteorit pripada njemu i mislio je njegovom prodajom pokriti troškove popravka kuće. Nakon više od godinu dana meteorit je vraćen Hodgesovima, no interes za njega je već opao, pa ga nisu mogli prodati. Ann Elizabeth ga je stoga darovala muzeju.

Ostali događaji na današnji dan:

1667 – Rođen Jonathan Swift

1786 – Prvo ukinuće smrtne kazne u povijesti

1835 – Rođen Mark Twain

1919 – Osnovana Zagrebačka filharmonija

1939 – Počeo Zimski rat između Finske i SSSR-a

1982 – Pušten u prodaju album Michaela Jacksona “Thriller”

1995 – Kraj operacije Pustinjska oluja

2001 – Uhićen ubojica Gary Ridgway

Na današnji dan 1667 rođen je Jonathan Swift, irski književnik i autor Gulliverovih putovanja. Godine 1835. rodio se Samuel Clemens poznatiji kao Mark Twain. Američki pisac i humorist u djelu Pustolovine Toma Sawyera slavi djetinjstvo u gradu na obali Mississippija, a njegovim najboljim djelom smatraju se Pustolovine Huckleberry Finna. Britanski filmski redatelj i producent, Ridley Scott, na svijet je došao 1937., a rođendan na današnji dan slave i pjevač Billy Idol (1955.) te glumac Ben Stiller (1965.).

 
index Instagram400x230 youtube