Dogodilo se na današnji dan, 29. studenoga... [Osnovana Barcelona]

Umrla carica Marija Terezija, ubojstvo 133 afrička roba na britanskom brodu osnovana Barcelona, usvojena Rezolucija 181 o podjeli Palestine, Rusi bombardirali Grozni, operacija ZIMA ’94...

Na današnji je dan umrla carica i kraljica Marija Terezija, u 64. godini života. Provela je 40 godina i 40 dana na prijestolju Austrije, Ugarske i Hrvatske. Zanimljivo je da je u Ugarskoj i Hrvatskoj smatrana kraljem, a ne kraljicom. Otac joj je bio posljednji muški član iz slavne dinastije Habsburg, koja je s njim izumrla (današnji Habsburzi samo su po ženskoj liniji – preko Marije Terezije – uzeli to prezime, dok im je pravo prezime Lothringen, po njenom suprugu Franji Stjepanu od Lotaringije). Zanimljivo je da je Marija Terezija imala čak šesnaestero djece, među kojima su bila dva cara – Josip II. i Leopold II., te kći Marija Antoaneta, koja je giljotinirana za vrijeme francuske revolucije. Svih 11 kćeri Marije Terezije imale su prvo ime Marija: Marija Ana, Marija Karolina, Marija Kristina itd. Umrla je na današnji dan, vjerojatno od komplikacija prehlade.

Na današnji su dan vlasnici britanskog broda Zong bacili u more robove koje su prevozili iz Afrike na Jamajku. Učinili su to da bi dobili novac od osiguranja. Naime, brod je pri isplovljavanju iz Afrike bio prekrcan robovima. Uskoro su mnogi od njih počeli umirati od pothranjenosti i bolesti. Vlasnici broda znali su da ako dovezu mrtve robove, za njih ne će dobiti nikakvu naknadu, pa su odlučili baciti mrtve, bolesne i nemoćne u more kako bi mogli zatražiti odštetu od osiguranja. Uvjeti osiguranja predviđali su 30 funti po glavi roba u slučaju da je izgubljen za vrijeme putovanja, baš kao da se radi o robi. Bacili su ukupno 133 roba u more. Kad su se vratili u Britaniju podigli su zahtjev za odštetom. Osiguravatelji su odbili platiti i doveli su slučaj pred sud. Oko toga se podigla znatna buka u javnosti, u koju su se uključili britanski protivnici ropstva (abolicionisti). Čitav je slučaj dao veliki podstrek kampanji za ukidanje ropstva u Velikoj Britaniji. I doista, 1807. godine trgovina robljem je u Ujedinjenom Kraljevstvu zabranjena. Podsjetimo, u SAD-u se ropstvo održalo još sljedećih 58 godina, sve do 1865. godine.

Na današnji dan davne 1877. godine Thomas Edison demonstrirao je prvi ručno pokretani fonograf - uređaj za snimanje i reprodukciju zvučnih zapisa. Zvuk je bio zabilježen na brazdi rotirajućeg valjka. Titranje igle, koja je klizila duž brazde, prenosilo se na membranu i pretvaralo u akustičke valove. Petnaestak godina kasnije zamijenio ga je gramofon.

Na samom kraju 19. stoljeća rodio se jedan od najvećih i najuspješnijih nogometnih klubova na svijetu španjolska Barcelona, a za sve je 'kriv' švicarski nogometni pionir Joan Gamper.

Sredinom 20. stoljeća, preciznije 1944. godine Albanija je oslobođena od nacističke kontrole pa se 29. studenoga slavio kao Nacionalni dan ili Dan oslobođenja. Godinu dana kasnije Jugoslaveni su ukinuli monarhiju i proglasili republiku.

Godine 1947. posebna komisija Ujedinjenih naroda usvaja rezoluciju 181. kojom se predlaže plan podjele Palestine. Palestina je do današnjeg dana ostala jedno od najkompleksnijih političkih problema s kojim se svijet suočava. Sredinom sedamdesetih godina prošloga stoljeća eruptirao je vulkan Kilauea na Havajima.

U prvoj polovici devedesetih godina također prošloga stoljeća politička situacija bila je napeta diljem svijeta između ostalog i u Čečeniji čiji je glavni grad Grozni na današnji dan bombardiran od strane ruskih snaga.

Povijesna događanja vezana uz tzv. Prvu bihaćku krizu i njenu povezanost s operacijom “Zima ’94” Hrvatske vojske gotovo su potpuno nepoznata široj hrvatskoj javnosti.

Međutim, bez ikakva pretjerivanja može se reći da je Hrvatska vojska upravo tom operacijom neizravno spriječila pad Bihaća i tragediju civilnog pučanstva srebreničkih razmjera još u zimi 1994., te vjerojatni završetak rata u susjednoj BiH, u kojem su kao njegovi pobjednici mogli postati ratni zločinci Karadžić i Mladić.

Sjećanja, činjenice i izvorni dokumenti svjedoče o tome kako je Hrvatska vojska još krajem 1994. braneći Hrvatsku, u suradnji s 5. korpusom Armije BiH branila i obranila Bosnu i Hercegovinu.

Ostali događaji na današnji dan:

1226 – Okrunjen Luj IX. Sveti

1781 – Car Josip II. raspustio sve crkvene redove osim onih koji se bave njegom bolesnika ili nastavom

1847 – Masakr obitelji Whitman

1890 – Prvi ustav i parlament u Japanu

1945 – Proglašena FNRJ

1957 – Umrla Marija Jurić Zagorka

1961 – Prva čimpanza u orbiti oko Zemlje

1972 – Prva komercijalno uspješna video igra (Pong)

1986 – Umro Cary Grant

Rođendan na ovaj dan imaju austrijski fizičar Christian Doppler, spisateljica Louisa May Alcott, pisac C.S. Lewis ("Kronike iz Narnije") te glumica Kim Delaney.

Poslijednja izmjena danaPetak, 29 Studeni 2019 08:09
 
index Instagram400x230 youtube