Amerika upoznaje svog hrvatskog junaka: Petera Tomicha (Petra Hercega Tomića) rođenog u Prologu kod Ljubuškog

Na poticaj hrvatskog veleposlanika u Washingtonu Pjera Šimunovića, a uz potporu Ministarstva vanjskih i europskih poslova, u SAD-u, točnije u Washingtonu, je započela promotivna turneja prikazivanja dokumentarno-igranog HRT-ova filma “Heroji se ne zaboravljaju” redatelja Ištvana Filakovića, a za koji su scenario napisali Vladimir Brnardić i Nenad Bach, piše fenix-magazin.de.

U timu “Heroji se ne zaboravljaju”, čija turneja će završiti u nedjelju 10. studenoga u Hrvatskom centru Nikola Tavelić u New Yorku, su i direktor fotografije Dražen Lipka i urednik Mladen Radaković.

Film govori o časničkom namjesniku, hrvatskom iseljeniku Peteru Tomichu koji je služio na američkom bojnom brodu “Utah”. U trenutku kada je brod, prilikom japanskog napada na Pearl Harbor, bio pogođen s dva japanska torpeda te se naglo počeo prevrtati, svojom hrabrošću Tomich je spriječio eksploziju brodskih kotlova te time i veće žrtve među posadom. Za svoj junački čin, u kojem je izgubio život, posmrtno je odlikovan najvišim američkim odlikovanjem za hrabrost, Kongresnom medaljom časti.

Desetodnevna turneja započela je 30. listopada prikazivanjem filma u hrvatskom veleposlanstvu u Washingtonu, da bi idućih dana fillm bio prikazan najprije u Nacionalnom muzeju američke ratne mornarice a potom i u Chicagu, u Hrvatskom kulturnom centru, a uz podršku generalne konzulice RH Sanje Laković. Posebno svečano je bilo prikazvanje filma u zgradi Vojnoporske akademije u Newportu, Rhode Island pred zapovjedništvom dočasničke škole za vođe i 227. klasu polaznika. U čast dolaska hrvatskih gostiju i ekipe HRT-a, zgrada je ukrašena mornaričkim zastavicama, a iznad glavnoga ulaza u zggradu izvješena je hrvatska trobojnica.

Film će se još prikazati na Sveučilištu Rider u organizaciji dekana Borisa Vilića, a u sklopu američkog Dana veterana. Pod naslovom filma “Heroji se ne zaboravljaju” na Rideru će se svečano obilježiti taj dan uz projekciju filma te gostovanje umirovljenog američkog admirala Roberta Lunneya koji je inicirao i proveo potragu za potomcima Petera Tomicha, kako bi im se nakon više od pola stoljeća mogla uručiti Kongresna medalja časti. Admiral Robert Lunney dokazao je kako je američki junak pravim imenom Petar Herceg Tomić podrijetlom iz Prologa u Hercegovini, gdje i danas žive njegovi potomci žive.

Nakon šest i pol desetljeća, medalja za čast koju je predsjednika SAD-a Franklin Delano Roosevelt dodijelio Peteru Tomichu, uručena je njegovoj obitelji u Splitu, na najvećem američkom zrakoplovnom nosaču USS Enterprise, a primio ju je Petrov nasljednik i umirovljeni pukovnik Hrvatske vojske Srećko Herceg.

 
index Instagram400x230 youtube