Dogodilo se na današnji dan,10. studenoga... [Prvi automatski međudržavni telefonski razgovor]

Američki marinci upisali prve regrute, Stanley pronašao Livingstonea, okrunjen Hirohito, uspostavljen prvi automatski međudržavni telefonski razgovor, najpoznatiji svjetski dijamant darovan muzeju Smithsonian...

U bitki kod Varne osmanske snage su 1444. godine porazile kršćansku vojsku hrvatsko-ugarskoga kralja Vladislava I. Brojčano gotovo trostruko nadjačani europski vitezovi dobro su se držali dok se u bitku, u pokušaju da prilikom povlačenja uhvati sultana Murata II., nije uključio kralj Vladislav i tom prilikom poginuo. Nakon toga kršćanske snage uhvatila je panika te su se povukli preko Dunava i nakon junačke borbe gotovo dobivenu bitku prepustili Osmanlijama.

U philadelphijskoj krčmi Tun Tavern 1775. godine prvi regruti upisani su u Kontinentalne Marince, danas poznatije kao Korpus mornaričkog pješaštva SAD-a, odnosno 'marince'. Administrativno, marinci su dio mornarice s kojom usko surađuju, ali ta visoko profesionalna vojna grana djeluje potpuno samostalno te se njeni pripadnici, čiji poznati slogan glasi Semper fidelis (uvijek vjerni), mogu iskrcati na bilo kojoj obali svijeta u roku od 96 sati.

Jedna od poznatijih rečenica u povijesti izgovorena je na današnji dan 1871. godine. Nakon višegodišnje potrage Henry Stanley pronašao je nestalog kolegu Davida Livingstona u centralnoj Africi. Susret je započeo riječima: "Dr. Livingstone, pretpostavljam?".

1928. godine Japan je dobio novog cara koji će provesti zemlju kroz najveću kalvariju japanskog naroda u povijesti, II. svjetski rat i dvije atomske bombe koje su prvi (i zasad, hvala Bogu jedini) put bačene na ljude u Hiroshimi i Nagasakiju. Hirohito je okrunjen na spektakularnoj ceremoniji.

U doba mobitela, interneta i satelitskih telefona zvučat će smiješno, ali prošlo je tek 68 godina od prvog automatski uspostavljenog međudržavnog telefonskog razgovora 1951. godine.

Dječje serije edukativnog karaktera postoje od samih početaka televizije, no najpoznatija i najdugovječnija je Ulica Sezam, koju smo i mi imali prilike gledati kao klinci, a koja je počela emitiranje na javnoj televiziji PBS u SAD-u na današnji dan 1969. godine.

Godinu dana kasnije svijet je napokon dobio priliku upoznati jedno od svjetskih čuda iznutra. Naime, kineska je Komunistička partija otvorila pristup Velikom zidu stranim turistima.

Najpoznatiji dijamant na svijetu – Hope – ima reputaciju ukletosti. Govori se da donosi lošu sreću svojim vlasnicima. Vlasnici su mu bili Luj XVI. i Marija Antoaneta, koji su oboje smaknuti na giljotini. Jacques Colet kupio je dijamant i izvršio samoubojstvo. Zatim ga je kupio princ Kanitovski, koji je ubijen u ruskoj revoluciji. Jean-Baptiste Tavernier, jedan od vlasnika, rastrgan je od strane divljih pasa. Posljednji privatni vlasnik dijamanta bio je Amerikanac Harry Winston, koji ga je predao muzeju Smithsonian u Washingtonu D.C. na današnji dan 1958. godine. Hope je plavi dijamant s 45.52 karata. Po uzoru na njega izmišljen je dijamant Heart of the Ocean u filmu Titanic. U muzeju Smithsonian toliko ljudi godišnje pogleda dijamant Hope, da je on drugi najposjećeniji izložak u svjetskim muzejima nakon Mona Lise u francuskom Louvreu.

Možda i najtužnije poglavlje američke povijesti dostojno je obilježeno 1982. godine otvaranjem Memorijalnog centra veterana rata u Vijetnamu u Washingtonu.

Ostali događaji na današnji dan:

1520 – Stockholmski masakr

1871 – Stanley pronašao istraživača Davida Livingstonea u Africi

1972 – Otmica aviona Southern Airways let 49

1975 – Osimski sporazumi

2001 – Početak prodaje iPoda

Na današnji dan 1483. godine rođen je njemački protestanski reformator Martin Luther. Njegov sunarodnjak, književnik Friedrich Schiller, uz Goethea najvažniji predstavnik Weimarske klasike, rođen je 1759. godine. Ruski dizajner Andrej Tupoljev, prema kojem ime nosi glavni i najstariji ruski proizvođač vojnih i civilnih zrakoplova, rođen je 1888. godine. Njegov kolega inženjer i sunarodnjak Mihail Timofejevič Kalašnjikov, dizajner najpoznatije svjetske jurišne puške rođen je 1919. godine. Talijanski skladatelj Ennio Morricone, koji je svjetsku slavu stekao dramatičnim glazbenim podlogama poznatih vesterna, rođen je 1928. godine. Sjevernoirski vozač automobilističkih utrka i bivši vozač Formule 1 Eddie Irvine, rođen je na današnji dan 1965. godine.

 
index Instagram400x230 youtube