Dogodilo se na današnji dan, 9. studenoga... [Berlinski zid srušen]

Potres u Zagrebu, pronađena zadnja žrtva Jacka Trbosjeka, Kristalna noć u Njemačkoj, Pad Berlinskog zida, počeo drugi meč Karpova i Kasparova...

Na današnji dan u 7 sati, 33 minute i 53 sekunde pogodio je Zagreb najrazorniji potres u zabilježenoj povijesti. Epicentar je bio sjeveroistočno od Zagreba, između Kašine, Zeline i Kraljeva vrha. Potres je trajao 10 sekundi. Oštećena je bila otprilike polovica zgrada u tadašnjem Zagrebu, ukupno 1758 kuća. Barake za stradale podignute su na brzinu na mjestu današnjeg srednjoškolskog igrališta u Klaićevoj ulici. Teško su oštećene bile zagrebačke crkve. Srušen je toranj crkve sv. Franje na Kaptolu, kao i jedno krilo franjevačkog samostana. Osobito je teško bila oštećena katedrala. Zvonik joj je morao biti uklonjen, a sljedećih godina sagrađeni su tornjevi koje danas poznajemo. Oko otklanjanja posljedica štete jako se angažirao tadašnji gradski senator August Šenoa. Zbog toga je dobio upalu pluća od čijih će posljedica sljedeće godine umrijeti u dobi od samo 43 godine.

Jack Trbosjek (eng. Jack the Ripper) pseudonim je nadjeven serijskom ubojici koji je svoje žrtve ubijao i masakrirao u drugoj polovici 1888. godine. Ime je došlo iz pisma što ga je Središnjoj novinskoj agenciji (eng. Central News Agency) poslala osoba koja je tvrdila da je ubojica, a objavljeno je u vrijeme ubojstava. Iako su predložene mnoge teorije, identitet Jacka Trbosjeka vjerojatno nikad neće biti otkriven. Nerazjašnjeno je ostalo i radi li se o jednoj osobi ili više njih. Mary Jane Kelly je po mnogima peta, i posljednja, žrtva zloglasnog londonskog serijskog ubojice koji je ubijao i sakatio prostitutke u Whitechapelu. Kada je ubijena bila je bez novca, kao i ostale Trbosjekove žrtve, a imala je samo 25 godina. Ujutro 9. studenog 1888. Kellyjin stanodavac je poslao svog asistenta Thomasa Bowyera da pokupi najamninu. Kellyjeva je nekoliko tjedana kasnila s najamninom. Bowyer je pokucao na njezina vrata, no nitko se nije javljao. Kroz pukotinu u prozoru je otvorio vrata i ušao u sobu u kojoj je vidio brutalno osakaćeno truplo. Ovo šokantno ubojstvo alarmiralo je londonsku policiju da žustrije poradi na istrazi, međutim bez rezultata.

Naziv Kristalna noć (Kristalnacht) odnosi se na događaj u studenome 1938. u nacističkoj Njemačkoj, u okviru sustavnog progona Židova, nazvanog holokaust. U listopadu 1938. godine, 15.000 Židova poljskog podrijetla protjerano je iz Njemačke i iskrcano na poljskoj granici. Desničarska antisemitska poljska vlada, koja je govorila o vlastitome "židovskom pitanju", odbila ih je primiti. Njih oko 5.000 ostalo je na ničijoj zemlji. U znak osvete sedamnaestogodišnji Herschel Grünspan, kojem su protjerali roditelje, izvršio je 7. studenoga atentat na konzula njemačkog veleposlanstva u Parizu, ubivši ga hicima iz pištolja. Nacistička je stranka to proglasila dijelom svjetske židovske urote i u noći s 9. na 10. studenoga organizirani su "spontani" protužidovski izgredi, po razbijanju stakala izloga kasnije nazvani Kristalna noć. Uništeno je i opljačkano najmanje 7.000 trgovina, oskvrnjena su židovska groblja, spaljeno 177 sinagoga i ubijen 91 Židov. Oko 30.000 Židova uhićeno je i odvedeno u koncentracijske logore. Potkraj godine većinu su pustili, no tisuću je osoba u međuvremenu izgubilo živote.

Gari Kimovič Kasparov svjetski je šahovski prvak od 1985. do 2000. Godine 2005. završava šahovsku karijeru i posvećuje se borbi za ljudska prava u Rusiji, protiv autoritarnog režima tadašnjeg predsjednika Vladimira Putina. Kako je napustio profesionalni šah, više se ne nalazi na svjetskoj rating listi FIDE. Kasparov je sa 21 godinom bio najmlađi igrač koji je igrao meč za prvenstvo svijeta. Nasuprot njega bio je Anatolij Karpov, svjetski prvak od 1974., sa 33 godine na vrhuncu snaga. Neobičnim spletom okolnosti, u tijeku šest godina Kasparov i Karpov odigrat će čak pet mečeva za svjetsko prvenstvo. Obojica u to doba daleko nadmašuju sve ostale svjetske šahiste. U tim su mečevima odigrali ukupno 144 partije. Drugi meč između Karpova i Kasparova organiziran je 9. studenog 1985. Borba je bila vrlo napeta i izjednačena. Nakon 23 partije, Kasparov je vodio 12-11. Posljednju partiju Karpov igra na sve ili ništa, ali gubi; tako Kasparov, star 22 godine, postaje 13. prvak svijeta, najmlađi u povijesti!

Na današnji su dan vodeći ljudi Demokratske Republike Njemačke (Istočne Njemačke) donijeli odluku da dopuste svojim građanima slobodan prolaz na zapad. Odluka je trebala stupiti na snagu sljedećeg dana. Zadatak da objavi odluku javnosti dobio je Günter Schabowski, partijski šef istočnog Berlina. On, međutim, nije prisustvovao sjednici na kojoj je donesena odluka pa nije znao da ona treba stupiti na snagu tek sljedećeg dana. Na konferenciji za novinare pročitao je pismenu odluku naglas. Novinari su ga pitali od kad se odluka primjenjuje. On, je zbunjen, odgovorio da stupa na snagu odmah. Zapadnonjemačke TV-postaje odmah su objavile tu senzacionalnu vijest. Budući da su Istočni Nijemci također gledali te vijesti oduševljeno su pohitali na granične prijelaze. Tamo su ih neobavješteni stražari zaustavili. Pritisak na stražare bio je velik, pa su oni zvali svoje nadređene da saznaju što im je činiti. Dobivali su različita uputstva, no nisu mogli zaustaviti gomilu koja je željela prijeći granicu. Budući da nitko od partijskih čelnika nije želio donijeti odluku o primjeni sile, naposljetku je gomila propuštena. Na drugoj strani su ju dočekali oduševljeni stanovnici zapadnog Berlina, sa šampanjcem i usklicima. Stanovnici obje strane Berlina uskoro su se počeli penjati na zid i plesati po njemu. Neki su ubrzo donijeli i čekiće i dlijeta i počeli trgati zid i odnositi komade za uspomenu. Zanimljivo je da današnji dan nije praznik u Njemačkoj, i to samo zato što se istoga dana 1938. dogodila zloglasna Kristalna noć kad su napadnuti mnogi Židovi u Njemačkoj.

Ostali događaji:

959 – Umro Konstantin VII. Porfirogenet

1456 –Ubijen Ulrik Celjski, posljednji iz dinastije Celjskih

1799 – Napoleon Bonaparte napravio puč i postao konzul

1872 – Veliki požar u Bostonu

1888 – Jack Trbosjek ubio petu žrtvu

1907 – Najveći dijamant na svijetu predan britanskom kralju

1918 – Abdicirao njemački car Wilhelm II. i proglašena republika

1938 – Kristalna noć (Kristallnacht)

1965 – Roger Allen LaPorte zapalio se pred zgradom UN-a

1967 – Prva Saturn V raketa

1970 – Umro Charles de Gaulle

1985 – Garry Kasparov pobijedio Karpova i postao najmlađi prvak svijeta u šahu, s 22 godine

1993 – Srušio se Stari most u Mostaru

1998 – Ukinuta smrtna kazna u Velikoj Britaniji

2000 – Izglasani amandmani na ustav po kojima Hrvatska postala od polupredsjedničke parlamentarna republika

Na današnji dan rodili su se ruski književnik Ivan Turgenjev (1818.), hrvatski političar i povjesničar Milan Šufflay (1871.), američki astronom Carl Sagan (1934.), te američki bodybuilder Lou Ferrigno (1951.) poznat po ulozi superjunaka Hulka u istoimenom serijalu.

 
index Instagram400x230 youtube