Dogodilo se na današnji dan, 4. studenoga... [Talijanska vojska okupirala Rijeku, Zadar, Vis...]

Hrvatska je tada pripadala gubitničkoj Austo-Ugarskoj, koja je bila u raspadu. Italija je željela što prije zauzeti prostor koji joj je obećan kad je ušla u rat na strani Antante.

1918 – Talijanska vojska okupirala Rijeku, Zadar, Vis, Hvar, Korčulu, Mljet i Lastovo

Na današnji je dan pobjednička talijanska vojska u Prvom svjetskom ratu zauzela veliki dio hrvatskih primorskih područja. Podsjetimo, Hrvatska je tada pripadala gubitničkoj Austo-Ugarskoj, koja je bila u raspadu. Italija je željela što prije zauzeti prostor koji joj je obećan kad je ušla u rat na strani Antante. U tom kontekstu treba razumjeti žurbu hrvatskih saborskih zastupnika koji su se odlučili udružiti sa Kraljevinom Srbijom. Naime, smatrali su da samo na taj način mogu spriječiti da Talijani ne otmu veći dio hrvatske obale. Srbija je, naime, također bila pobjednica u ratu, pa bi udruženje u istu državu s njom značilo prijeći na stranu pobjednika. Čak je i Stjepan Radić, koji je upozoravao hrvatske političare da “ne srljaju kao guske u maglu” bio svjestan da je ujedinjenje sa Srbijom neizbježno. On je samo htio da se na to ujedinjenje ne pristane pod bilo kakvim uvjetima.

1922 – Otkrivena Tutankhamonova grobnica

Na današnji je dan britanski arheolog Howard Carter (zaposlenik lorda Carnarvona) otkrio grobnicu KV62 u Dolini kraljeva. Ispostavilo se da je to najveće arheološko otkriće u povijesti. Naime, grobnica je bila sačuvanija od ijedne do tada pronađene. Uzrok takve sačuvanosti bila je činjenica da je ulaz u Tutankhamonovu grobnicu bio zatrpan kamenjem iskopanim pri gradnji jedne kasnije grobnice. Prvi su u grobnicu ušli Carter i lord Carnarvon. Lord je umro 6 tjedana kasnije, što je prouzročilo priče o “prokletstvu faraona”. Ukupno je osam ljudi od onih koji su bili prisutni pri otvaranju grobnice i sarkofaga umrlo unutar razdoblja od 12 godina. Sam Carter, međutim, nije umro nego je doživio pristojnu starost. Nije istina da Tutankhamonova grobnica nikada nije opljačkana. Ona je opljačkana čak dva puta, ali svega nekoliko mjeseci nakon što je faraon sahranjen. Oko 60 % nakita tada je uzeto iz grobnice.

1970 – Djevojčica Genie otkrivena u Los Angelesu

Na današnji dan otkrivena je u Kaliforniji 13 –godišnja djevojčica koju tijekom života nisu puštali iz njene sobe. To je jedan od najtežih primjera socijalne izolacije u povijesti Sjedinjenih Američkih Država. Ta je djevojčica pobudila veliki interes psihologa i lingvista, koji su se zanimali za razvoj govora u dječjoj dobi. Poznavala je svega dvadesetak riječi. Kasnije je ipak uspjela do neke mjere razviti govor, no problemi su ostali.

Ostali događaji:

1852 – Camillo Cavour postao talijanski premijer

1918 – Počela Njemačka revolucija

1955 – Otvorena obnovljena opera u Beču

1956 – Sovjetski tenkovi ulaze u Mađarsku

1966 – Poplava Arna

1979 – Kriza s taocima u Iranu

1995 – Ubijen izraelski premijer Yitzhak Rabin

2008 – Izabran Barack Obama

2008 – Umro Michael Crichton

Poznate osobe rođene na današnji dan:

1905 – Dragutin Tadijanović (hrvatski književnik)

1916 – Walter Cronkite (američki novinar)

1932 – Thomas Klestil (austrijski predsjednik)

1953 – Jacques Villeneuve (kanadski vozač Formule 1)

1969 – Sean Combs (američki glazbenik)

1969 – Matthew McConaughey (američki glumac)

1972 – Luís Figo (portugalski nogometaš)

 
index Instagram400x230 youtube