Dogodilo se na današnji dan, 3. studenoga... [ Rođen A. Dassler - osnivač Adidasa]

Kapitulirala Austrougarska u Prvom svjetskom ratu, rođen Adolf Dassler - osnivač Adidasa, rođen lord Sandwich, Lajka lansirana u svemir, Clinton pobijedio na predsjedničkim izborima...

Na današnji je dan rođen britanski lord Sandwich. Imao je titulu Earl of Sandwich, a britanska titula earl otprilike odgovara tituli grofa u ostatku Europe. Držao je visoke političke položaje, uključivši onaj prvog lorda Admiraliteta. No u povijesti je najviše ostao zapamćen kao izumitelj sandviča, koji je po njemu i dobio ime. Lord je bio strastveni kartaš pa je tražio da mu se stavi komad mesa između dvije kriške kruha, kako bi mogao jesti bez prekidanja igre. Ubrzo su njegovi kolege počeli naručivati “Same as Sandwich”, pa je taj način pripreme jela po njemu dobio ime i zadržao ga do danas.

Carska i kraljevska dvojna monarhija Austro-Ugarska (1867. - 1918.) bila je višenacionalna država u Srednjoj Europi s vladarima iz kuće Habsburg. U njoj su živjeli Nijemci, Talijani, Furlani, Ladini, Hrvati, Mađari, Poljaci, Rumunji, Rusini, Slovaci, Česi, Srbi, Slovenci, Ukrajinci i drugi narodi. Austro-Ugarska je utemeljena 1867. Austro-ugarskom nagodbom kojom je osigurana ravnopravnost Mađarske u državnopravnim odnosima s Austrijom. Dvojna monarhija nestala je nakon poraza u Prvom svjetskom ratu. Kad su jedinice Solunske fronte stigle na prostor Austrougarske, više ju nitko nije imao braniti i zato je Austrougarska potpisala primirje i kapitulirala 3. studenog 1918. godine. Prema osnivanju Austro-Ugarske negativno su se odnosili drugi narodi višenacionalne države. Posebno su Slaveni smatrali svoje interese zanemarenima, što je dovelo do stalnih napetosti u odnosima s carskom vlašću. Tek je pred kraj prvog svjetskog rata, početkom listopada 1918. Karlo IV. "Manifestom naroda" dao jednaka prava svim narodnostima.

Kompanija Adidas nosi ime po njenom osnivaču, koji se zvao Adolf “Adi” Dassler. Imao je i brata Rudolfa Dasslera, koji je osnovao drugu veliku tvornicu sportske obuće i odjeće – Pumu. Braća su isprva proizvodila sportsku obuću zajedno, u rodnom gradu Herzogenaurachu u Bavarskoj. Na Olimpijskim igrama 1936. njihove je tenisice nosio Jesse Owens, koji je te godine osvojio 4 zlatne medalje. Oba brata Dasslera učlanili su se u Hitlerovu nacističku stranku NSDAP, s time da je Rudolf bio više zagrijan za nacizam. Kad je počeo rat, Rudolf je unovačen, dok je Adolf ostao proizvoditi čizme za njemačku vojsku. Braća su se pomalo počela razmimoilaziti u mišljenjima, a nakon rata potpuno su se razišli. Rudolf je otišao na drugi kraj grada i pokrenuo vlastitu tvornicu – Puma. Zanimljivo je i to da je Adolfov sin Horst osnovao marku plivaće opreme Arena.

Pas Lajka je prvo živo biće u svemiru kojega je 3. studenog 1957. godine SSSR lansirao u letjelici Sputnjik 2. Bila je dokaz da je život moguć u bestežinskom stanju. Nije se vratila na Zemlju jer satelit nije imao modul za vraćanje i prizemljivanje. Lajka je bila mješanka i pravo ime joj je bilo Kudravka, ali ubrzo je dobila nadimak Lajka po sibirskoj lovačkoj pasmini. Bila je lutalica pokupljena s moskovskih ulica. Pretpostavlja se da je živjela koliko je imala kisika u kapsuli, iako neki tvrde da je uginula odmah od previsoke temperature, a neki da je uginula pojevši otrov u posljednjem predviđenom obroku.

Bill Clinton bivši je, četrdesetdrugi, predsjednik Sjedinjenih Američkih Država i prvi koji je rođen nakon 2. svjetskog rata. Kada je postao predsjednik imao je 46 godina, što ga čini, nakon T. Roosevelta i John F. Kennedya, najmlađim američkim predsjednikom. Kao član Demokratske stranke i dugogodišnji guverner Arkansasa Bill Clinton je prvi član Demokratske stranke koji je nakon 12 godina postao predsjednik Sjedinjenih Država. Nakon preuzimanja vlasti obećao je ne samo promijeniti smjer kojim su republikanci vodili državu već i politiku vlastite stranke. Veliki udjel u njegovoj pobjedi imao je program oporavka nacionalne ekonomije koja je posrnula za vrijeme dok je George H. W. Bush bio predsjednik Sjedinjenih Država. Upravo na današnji dan, 3. studenog 1991. Clinton je pobijedio Georga Busha u utrci za predsjednika SAD-a.

Ostali događaji:

1584 – Umro sv. Karlo Borromeo

1903 – Panama se odvojila od Kolumbije

1911 – Chevrolet izašao na tržište

1918 – Nezavisnost Poljske od Rusije

1949 – Umro Solomon R. Guggenheim

1954 – Umro Henri Matisse

1979 – Masakr u Greensborou

1996 – Umro Jean-Bédel Bokassa

Na današnji dan 1895. rođen je poznati ruski pjesnik Sergej Aleksandrovič Jesenjin. Isti dan 1900. rodio se i američki književnik Thomas Wolfe. 1981. na ovaj dan rođen je i Zlatan Ibrahimović, švedski nogometaš, bosanskohercegovačkih i hrvatskih korijena.

 

 
index Instagram400x230 youtube