(Grado)načelnici traže pravedniju raspodjelu javnih sredstava

Sastanak gradonačelnika/načelnika s područja HNŽ-a, ŽZH-a i HBŽ-a s predstavnicima Saveza općina i gradova Federacije BiH održan je u srijedu u Širokom Brijegu.

(Grado)načelnici, odnosno njihovi zamjenici, razgovarali su o izradi novog Akcijskog plana Saveza za 2020. godinu, Analizi pripadnosti javnih prihoda jedinicama lokalne samouprave u Federaciji BiH koju je izradio Savez, suradnji jedinica lokalne samouprave s područja HNŽ, ŽZH i HBŽ sa Savezom općina i gradova Federacije BiH, kao i o brojnim drugim značajnim pitanjima vezanim za zakonske propise koji se odnose na općine i gradove.

Domaćin sastanka koji se održao u gradskoj vijećnici Grada Širokog Brijega, bio je gradonačelnik Miro Kraljević

Uvijek se na takvim sastancima s kolegama, ako ništa drugo, razgovara o našim aktualnim temama pa se razmjenjuju mišljenja i iskustva. Što se tiče tematike sastanka, to je naša vječna tema – raspodjela javnih prihoda, jer svi mi predstavnici općina i gradova volimo reći kako nemamo dovoljno sredstava za ostvariti željene projekte u našim zajednicma, kazao je Kraljević.

Čelnik Širokog Brijega je dodao i da su se mnoge stvari malo popravile u odnosu na razdoblje prije nekoliko godina.

Bio sam veći optimist u početku osnivanja ovog udruženja. Ono bi trebalo igrati važniju ulogu, lokalna zajednica je najvažniji segment društva, ovakve udruge u svijetu igraju važniju ulogu dok je kod nas i to izvrnuto. Svakako ne smijemo zapostaviti nerazvijene sredine ali da se ne može očekivati ni da ih “izvlače” druge lokalne jedinice. Mislim da trebamo težiti pravednijoj raspodjeli javnih sredstava, zaključio je širokobriješki gradonačelnik u izjavi za novinare.

Direktorica Saveza općina i gradova FBiH Vesna Travljanin ocijenila je da sam Savez općina i gradova treba imati aktivniju ulogu po svim pitanjima koji se odnose na rad lokalnih zajednica.

ostoji određeni pomak kada je u pitanju suradnja našeg udruženja i federalnih razina vlasti. Prije nekoliko dana na sjednici Predsjedništva Saveza bili su i ministrica financija Jelka Miličević i premijer Fadil Novalić gdje je usuglašeno kako je potrebna veća suradnja između federalnih institucija i ovog Saveza. Cilj današnjeg sastanka je da pojačamo zajednički rad na terenu kako bi uvezali sve predstavnike jedinica lokalne samouprave jer samo zajedničkim radom možemo potaknuti bolju suradnju, kazala je.

Ovo je jedan u nizu sastanaka koje organizira Savez općina i gradova Federacije BiH tijekom posjeta jedinicama lokalne samouprave. U prethodnom razdobljima ovi sastanci su održani s članicama Saveza iz Sarajevske županije, Tuzlanske i Unsko-sanske županije, objavljeno je ranije.

 
index Instagram400x230 youtube