Političko nasilje Bošnjaka i međunarodne zajednice ujedinjuje Hrvate i Srbe

Istaknuto Političko nasilje Bošnjaka i međunarodne zajednice ujedinjuje Hrvate i Srbe

Predsjednik SNSD Milorad Dodik rekao je, nakon sastanka sa liderom HDZ-a BiH Draganov Čovićem, da je njihova suradnja u kontinuitetu dobra.

“Јedna od tema bila je i Izbornom zakon. Važno je reći kako treba doći do rekonstrukcije Izbornog zakona. Mi ćemo u dogledno vrijeme predati prijedlog tog Zakona kao i način kako eliminirati strane suce iz Ustavnog suda”, poručio je Dodik.

Naveo je kako je upoznao Čovića da će Srpska obustaviti odlučivanje u tijelima BiH.

“Smatram da je ovo jedna od važnih trenutaka u BiH”, poručio je Dodik.

Obje stranke su odlučne da obrane koncept konstitutivnosti.

“Vjerujem da je BiH u bezizlaznoj situaciji”, poručio je Dodik.

Istaknuo je da jedan od glavnih krivaca međunarodna zajednica.

“Zapad ima povijesnu odgovornost da odgovori na pitanje zašto stalno podržava bošnjački koncept unitarne BiH”, poručio je Dodik.

Naglasio je kako su ove dvije stranke odlučne da obrane i pitanje konstutitvnosti naroda u BiH.

“Međunarodna zajednica stalno radi na tome da ruši konstitutivnost kako bi izmislila neku građansku BiH”, istaknuo je Dodik.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je da je važno riješiti pitanje zakonodavstva u BiH, te dodao da su zbog toga važni razgovori s Dodikom.

  • Primarno sam želio da se upoznam s odlukama koje su donijeli predstavnici RS u BiH jer smo danas imali Kolegij Doma naroda i zajednički kolegij. Sutra je Dom naroda i da vidimo kako u svemu tome razumjeti odnose koje imamo. Čini mi se da smo u jednoj teškoj problematici funkcioniranja svih institucija u BiH, iako neke od institucija funkcioniraju prema nečijoj procjeni – kazao je Čović.

Naglasio je da nas je sve ovo u posljednjih godinu i po znatno udaljilo od svih integracijskih ambicija koje smo nekada imali.

  • Jedan sam od rijetkih koji još vjeruju kako ovaj integracijski kapacitet postoji. Upoznao sam Dodika s onim što radimo s partnerima kako bi se riješilo pitanje Izbornog zakona, kako bismo riješili pitanje da se lokalni izbori mogu organizirati konačno u Mostaru, te da na izborima koji će biti 2022. godine nemamo mogućnost negiranja konstitutivnosti legitimnog predstavljanja – napominje Čović.

Još jednom je ponovio da ćemo u vremenu koje je ispred nas morati nastaviti s komuniciranjem kako bi se našao odgovor za stanje u kojoj se BiH nalazi.

  • Ja ću idućega tjedna imati sastanke s Radončićem i Izetbegovićem, sjesti s njima kao partnerima i vidjeti u kojoj mjeri ta partnerstva funkcioniraju, da li daju rezultat ili ne. U kojoj mjeri je sve to skupa smisleno, da bismo vidjeli kako se dalje ponašati. Bit će razgovora i sa predstavnicima međunarodnih institucija, a moj stav o određenom uplitanju međunarodnih čimbenika je poznat od ranije – dodao je.

Predsjednik HDZ-a smatra da će se stvari u BiH normalizirati kada zaživimo kao suveren prostor, bez uplitanja.

  • Najbitniji je konsenzus oko svih pitanja, a ne da se ne zna tko koje pitanje rješava sa pojedinačnim istupima. Tu je naravno i pitanje legitimnog predstavljanja tri naroda – naglašava.

Odgovarajući na novinarska pitanja, Čović je istaknuo kako ne može nikako biti zadovoljan radom Ustavnog suda.

  • Kako biti zadovoljni kada nemate legitimne predstavnike, kada su danas u Predsjedništvu dva bošnjačka predstavnika. Naravno da ne možete biti zadovoljni. Kako biti zadovoljan kada taj drugi bošnjački član dođe i smjeni sve veleposlanike koji su poslani u svijet mjesec dana ranije. Ali na nama je da sukladnu Ustavu sa partnerima to otklonimo – zaključio je.
 
index Instagram400x230 youtube