Posjetitelji 5. BLAŽ-a uživali u vrhunskim vinima, odličnoj gastronomiji i zabavnom programu

Peti Blaž enoloogy, festival koji ima za cilj promociju hercegovački vrhunskih autohtonih vina održan je sinoć u Međugorju.

Svoja vina posjetiteljima je ponudilo tridesetak vinarija, a posjetitelji su uz vrhunska vina mogli također uživati u zanimljivoj gastronomskoj ponudi, zabavnom programu i ugodnom ambijentu Sport centra Međugorje.

Ovakav događaj nisu željeli propustiti ljubitelji vina iz svih krajeva BiH i Republike Hrvatske, ali i šire, a i među samim izlagačima bili su gosti iz Italije, predstavnici vinarije Adriano Adami.

Aktivnosti 5. enološkog performansa Blaž počele su se odvijati i prije sinoćnje prezentacije vina pa su tako ranije održani: radionica vina Žilavke i Blatine s uglednim sommelierom Sinišom Lasanom, promocija Vinske ceste te tečaj someljerstva u suradnji sa Sveučilištem u Mostaru i prof. Draženom Šunjićem.

Polaznicima tečaja prvog stupnja sommelierstva na sinoćnjoj svečanosti diplome je uručio Mate Vasilj Dida, vlasnik vinarije Petrus Međugorje, a nakon dodjele dvadesetak diploma, organizatori su se zahvalili sponzorima. Zahvalnice podupirateljima ovog jedinstvenog festivala vrhunskih vina uručio je Jospi Brkić, vlasnim vinarije Brkić, a zahvalnice su uručene HT Eronetu, Općini Čitluk, Turističkoj zajednici HNŽ, Vladi HNŽ, Vanjsko trgovinskoj komori BiH i USAID-u. Čast da preuzmu zahvalnice imali su: Denis Zubac, direktor marketinga HT Eronet, Marin Sivrić ispred Općine Čitluk, Krešimir Milićević ispred Turističke zajednice HNŽ, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Donko Jović ispred Vlade HNŽ, Vjekoslav Vuković, dopredsjednik Vanjsko trgovinske komore BiH i Ibrahim Osta, direktor USAID-ovog Projekta razvoja održivog turizma u BiH (Turizam).

– Veoma nam je drago što možemo podržati ovaj događaj u ime USAID Turizma. Čestitam svom prijatelju Andriji jer je uspješan poduzetnik i ambasador vina i Hercegovine u cjelini. Ovaj događaj je dio šire inicijative koju podržavaju i druge vinarije u Hercegovini, a to je Vinska cesta Hercegovine kao jedna od najekskluzivnijih destinacija u svijetu kada je u pitanju vinski turizam. Imamo sjajna vina, imamo odličnu hranu, prelijepe pejzaže i presretni smo što podržavamo ovaj događaj. Nadamo se da se vidimo i sljedeće godine. Živjeli – kazao je u pozdravnom govoru Ibrahim Osta, direktor USAID-ovog Projekta razvoja održivog turizma u BiH koji je sa suradnicima posjetio 5. Blaž enology.

Poznato je kako Blaž enology ima za cilj promociju Blatine i Žilavke, kao vrhunskih autohtonih vina, a na ovom polju kroz više godina istaknuli su se i brojni uglednici. U znak zahvale za podršku i doprinos festivalu, organizatori Blaž enologya su se specijalnim priznanjima zahvalili: Miri Ragužu, grafičkom dizajneru koji je dao veliki doprinos vizualnom identitetu hercegovačkih vina, Tihomiru Prusini, prvom doktoru enologije u Hercegovini i Josipu Muselimoviću, akademiku, odvjetniku, književniku i ljubitelju vina.

Specijalna priznanja uručio je vrhunski neurokirurg prof. dr. Krešimir Rotim, koji je imao čast i otvoriti festival.

– Čast mi je da mogu nazočiti jedinstvenom skupu kao što je 5. enološki performans Blaž. Dugo godina dolazim u Međugorje i ovdje imam zaista drage prijatelje. Gajim istinska i duboka prijateljstva sa ljudima iz Međugorja i s njima sam naučio da ovo nije samo zemlja dobrih ljudi, nego i zemlja dobrog vina. Iznimno mi je zadovoljstvo pozdraviti veliki broj vinara koji su se večeras ovdje okupili i pozivam sve da degustiramo autohtona vina ovog kraja i da uživamo, te da uz to nešto naučimo o vinima. Čestitam organizatorima ovoga događaja. Čestitam i zahvaljujem sponzorima. Čestitam mom prijatelju Andriji Vasilju i sve vas pozivam da uživamo u ovoj lijepoj noći i ugodnom i krasnom ambijentu Sport centra Međugorje – kazao je gospodin Rotim i festival proglasio otvorenim.

Vinogradari i vinari vrijedno rade tijekom cijele godine i uistinu se mogu pohvaliti vrhunskim vinima. Festivalski sadržaj dodatno su gastrodelicijama obogatili chefovi Nihad Mameledžija i Ante Škarić, restoran La Casa i Selekcija d.o.o., a uz vina posjetitelji su mogli degustirati i maslinovo ulje Luca iz Čitluka. Za glazbeni ugođaj pobrinuli su se Mate Milićević, Branimir Bubica i klapa Sebenico, te Đani Stipaničev.

U fantastičnoj promociji Blatine i Žilavke na 5. Blažu sudjelovali su: Vinarija Brkić, Vinarija Čitluk, Carska Vina Grgo Vasilj, Vinarija Buntić, Vinarija Dodig, Vinarija Petrus, Vinarija Begić, Podrumi Andrija, Podrum Ostojić, Vinarija Marjanović, Vinarija Škegro KRŠ, Vinarija Nuić, Daorson Vina, Vinarija Vilinka, Vinarija Tolj, Vinarija Rubis, Vinarija Matić, Vinarija Keža, Hercegovina Produkt, Hepok, Obiteljski Podrum Sušac, Vinarija Vukoje, Vinarija Mata, Vinarija Milas, Vinarija Lug, Vinarija Zadro te gost iz Italije, Adriano Adami.

Svi oni dali su svoj doprinos novom vidu promocije hercegovačkih vina koji izaziva oduševljenje posjetitelja iz godine u godinu.

Poslijednja izmjena danaPetak, 27 Kolovoz 2021 15:39
 
index Instagram400x230 youtube