Sezona alergija: kako prepoznati simptome i zaštititi se

U ovo doba godine alergični na pelud proživljavaju najteže dane. Dobro poznati simptomi otežavaju im život, a ambrozije ima posvuda.

Cvjetanje ambrozije ovih dana je na vrhuncu. Tablete, različiti sprejevi i kapi mogu ublažiti simptome, koji su kod svih isti.

– Curenje nosa, kihanje, bistri sekret, uz lokalnu svrbež nosa, svrbež očiju, suzenje, lošu kvalitetu života, poremećaje spavanja, smetnje koncentracije, kaže doc. dr. sc. Višnja Prus, dr. med/voditeljica Zavoda za reumatologiju, kliničku imunologiju i alergologiju KBC-a Osijek.

Polja oko Osijeka prepuna su ambrozije. Uklanjanje ovog korova nekada se provodilo redovitije. Koronavirus i komarci potisnuli su ambroziju u drugi plan. A osoba alergičnih na pelud ambrozije i drugog bilja sve je više. Važno je pacijentu pristupiti individualno, naglašavaju liječnici.

– Da upoznaju svoju bolest, da sa svojim liječnikom znaju procijeniti težinu simptoma, da na vrijeme počnu uzimat terapije, te da se pridržavaju uputa, ističe doktorica Prus.

Procjenjuje se da u Hrvatskoj 7 do 10 posto stanovništva pati od peludne alergije.

A što kaže alergijski semafor i kako se građani nose s tim problemom u središnjem Dnevniku HTV-a govorila je mr. sc. Zdenka Šušić, dipl. ing. biologije, voditeljica Odjela za kontrolu okolišnih i otpadnih voda te biološki monitoring Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije.

 
index Instagram400x230 youtube