Vrhbosanska nadbiskupija dobila koadjutora, “hajka” zbog mise za žrtve Bleiburga

Tijekom 2020. godine došlo je do izbora nasljednika biskupa i nadbiskupa u Katoličkoj crkvi kod Hrvata.

Vojni biskup mons. Tomo Vukšić (rođen u Studencima kod Ljubuškog 1954.) imenovan je nadbiskupom koadjutorom (nasljednikom) koji će zamijeniti vrhbosanskog nadbiskupa kardinala Vinka Puljića nakon njegova umirovljenja.

Mons. Petar Palić naslijedio je mons. Ratka Perića na mjestu mostarsko-duvanjskog biskupa i apostolskog upravitelja trebinjsko-mrkanskog. Mons. Petar Palić, Janjevac podrijetlom (rođen u Prištini 1972.), prethodno je obnašao dužnost glavnog tajnika HBK. Njegovu novu dužnost valja promatrati u kontekstu odluke Svete Stolice da kompleksnu situaciju u ovoj biskupiji povjeri osobi koja ima znanja u upravljanju složenim crkvenim procesima kao što je “hercegovački slučaj”. Što se Međugorja tiče, za mons. Petra Palića sve je jasno – Sveta Stolica preuzela je ingerencije.

Mons. Dražen Kutleša (rođen u Tomislavgradu 1958.) izabran je za nasljednika splitsko-makarskog nadbiskupa mons. Marina Barišića. Mons. Kutleša je, inače, izabran za predsjednika Komisije HBK za odnose s državom nakon što je kardinalu Bozaniću istekao mandat. Mons. Iliju Janjića za biskupa Kotorske biskupije naslijedio je don Ivan Štironja (rođen u Pješivcu kod Stoca 1960.). Iz ovih imenovanja valja zaključiti da Sveta Stolica Crkvu kod Hrvata u RH, BiH i Crnoj Gori i uopće gleda kao na jedinstven korpus!

Godina će se pamtiti i po nemilim događajima vezanim za održavanje mise za žrtve Bleiburga, koju je u sarajevskoj katedrali 16. svibnja predvodio kardinal Puljić. Digla se “kuka i motika” od samozvanih sarajevskih antifašista i raznih “građanskih” udruga koji su se, unatoč pandemijskim mjerama, uhvatili u kozaračko kolo te širili mržnju i koronavirus. A brojni od njih došli su tu ulicama koje nose imena po slugama fašističke Njemačke.

Pamte se riječi kardinala Puljića da se ova misa održava za sve žrtve mržnje i da je ona čin dužnog poštovanja prema žrtvama te da ga je strah živjeti s ljudima koji su sposobni gaziti po tuđim svetinjama. Naglasio je da je bez istine nemoguće stvoriti klimu suživota, pomirenja i povjerenja.

 

 
index Instagram400x230 youtube