Kardinal Puljić proslavio 30. obljetnicu biskupskog ređenja

Na svetkovinu Bogojavljenja, 6. siječnja, misno slavlje u sarajevskoj prvostolnici predvodio je vrhbosanski nadbiskup metropolita kardinal Vinko Puljić koji je ovim danom obilježio i 30. obljetnicu biskupskog ređenja.

Uz kardinala koncelebrirali su generalni vikar Vrhbosanske nadbiskupije mons. Slađan Ćosić, prepošt Kaptola vrhbosanskog mons. Ante Meštrović te još devet svećenika, a kod oltara je asistirao trajni đakon vrhbosanski Robert Čabraja.

Na početku euharistijskog slavlja čestitku prigodom 30. obljetnice biskupskog ređenja kardinalu je uputio generalni vikar Ćosić. Na svetkovinu Bogojavljenja 1991., u bazilici svetog Petra u gradu Vatikanu, po rukama svetog Ivana Pavla II., pape, primili ste red biskupstva, a nekoliko dana nakon toga preuzeli ste upravljanje Vrhbosanskom nadbiskupijom.

Započevši misno slavlje kardinal Puljić zahvalio je za upućene riječi, kazavši kako je već bila vanjska proslava njegovih obljetnica, te naglasivši kako je ovo dan molitve, ne samo za njega nego za sve, zazvavši zagovor njegova zareditelja svetog Ivana Pavla II., piše Nedjelja.ba – portal Katoličkog tjednika.

Uslijedila je kardinalova propovijed u kojoj je najprije podsjetio kako se u početku na ovu svetkovinu slavilo rođenje – Bogojavljenje Isusa Krista, te kako se kasnije, na zapadu, počelo slaviti rođenje Isusa Krista upravo kao Božić.

Međutim, uz ovu svetkovinu Bogojavljenja posebno se spominjemo svih onih trenutka kad se Isus objavio kao Bog. U slici objavljivanja trima kraljevima vidimo kao da se objavio svim narodima. Dolaze iz raznih naroda pokloniti se Isusu. Drugo, na poseban način tu je i Isusovo krštenje kada je Bog Otac potvrdio: ‘Ovo je Sin moj ljubljeni. Njega slušajte’ (…) Želim posebno spomenuti Isusovo objavljenje kad je učinio prvo čudo u Kani Galilejskoj – kad je pretvorio vodu u vino. Svi su to trenuci gdje nam se Bog objavio, napomenuo je vrhbosanski nadbiskup.

Misno slavlje završeno je Molitvom za Sinodu, Anđeoskim pozdravom i svečanim blagoslovom, a skladnim pjevanjem animirao ga je Zbor bogoslova Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa Stjepan Hadrović, pod ravnanjem vlč. Marka Stanušića.

 
index Instagram400x230 youtube