Suhe, nadražene i ispucale ruke? Evo kojeg ste uzročnika možda previdjeli

Postoji bezbroj razloga zbog kojih su vaše ruke ove godine osobito crvene i suhe – zbog agresivnih sredstava za dezinfekciju, zbog preskakanja hidratantne kreme, prečestog pranja – ali popisu možete dodati i još jedan.

Ako su vaše ruke, unatoč svim vašim naporima, suhe i dolaze s popratnim svrbežom, možda se problem krije u nakitu.

Zašto biste trebali ukloniti prstenje prije pranja?

Možda već znate da trebate ukloniti sav nakit nakon što operete lice jer mogu navući dodatne bakterije vašoj osjetljivoj koži lica, tijela i ruku. Također, sigurni smo da ne želite ribati vaš dragocjen nakit – i to bezbroj puta dnevno – iz nekih drugih razloga. Kao što objašnjava dermatologinja Joyce Park, osobe koje muku muče s dishidrotskim ekcemom, prstenje može dodatno smetati. „Ovaj vrlo iritantan osip se može pojaviti kada su vaše ruke ili stopala izloženi vodi. Iako drugi alergeni zasigurno mogu potaknuti reakciju, voda je glavni nadraživač”.

Premda je nikako ne možemo i ne želimo izbjeći, jer je higijena ruku bitnija no ikad, Park preporučuje potpuno sušenje ruku nakon pranja kako bi se osiguralo da se voda ne zadržava na koži i ne izaziva iritaciju.

Evo gdje dolazi problem s nakitom: Kad nosite prstenje, voda se može zaglaviti ispod metala (što je slučajno još jedno nadražujuće sredstvo, prema Nacionalnom udruženju za ekcem), zadržati se u tim pukotinama i pogoršati reakciju. Dakle, ako vas prsti svrbe i javljaju se upaljena područja osobito ispod prstenja, uklonite ih i pazite da su vam ruke nakon pranja potpuno suhe. Također, nanosite hranjivu kremu za ruke nakon svakog pranja.

 
index Instagram400x230 youtube